Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До дефолту два тижні?

Росіяни виводять гроші з України. Українці розпродують бізнес

“Тікай, бо скоро буде війна. Шукай собі місце, де вар’ятів нема”... Останніми днями ця старенька пісня “Скрябіна” згадується все частіше. З України і справді тікають: і переслідувані громадські активісти, і родичі представників влади, і інвестори.

Власне інвестори почали тікати ще задовго до Євромайдану. Європейські банки та компанії почали виставляти на продаж своїх українських “дочок” ще у 2012-2013 рр. Все, що продавали європейці, скуповували російські компанії. І ось тепер, виявляється, навіть звиклі до ризику росіяни почали виводити свої кошти з України.

За інформацією джерела “Лівого берега”, російські фірми і компанії, які ведуть свій бізнес в Украї­ні, отримали попередження про те, що їм варто в найближчі два тижні вивести усі свої капітали назад до Росії. Причина в тому, що в РФ вирішили не давати більше грошей українській владі, бо попередні три мільярди позики пішли в нікуди. У Кремлі розраховували, що вони дадуть Януковичу і К0 три мільярди, і ці гроші відразу ж повернуться до РФ у вигляді сплати боргу за газ. Однак як тільки гроші потрапили в Україну, відразу ж здиміли у невідомому напрямку, а борг за газ як був, так і залишився. Ще й зріс за січень. Тому у Путіна дали зрозуміти — не буде оплачено борг за газ, не буде чергового траншу. На Заході, своєю чергою, дали зрозуміти — фінансову допомогу нададуть лише опозиційному уряду. А його, схоже, теж не буде.

На додачу до всього упродовж місяця три найвпливовіші світові рейтингові агенції — Fitch Ratings, Standard & Poor’s та Moody’s — знизили кредитні рейтинги до переддефолтного рівня. Прогноз негативний. Зниження цих рейтингів означає, що фінансові аналітики сумніваються, що країна зможе розрахуватись з боргами.

“Я б не говорив про дефолт країни у короткостроковій перспективі. Однак на сьогодні загроз значно більше, ніж було на кінець 2013 року, — каже керівник аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін. — Зниження суверенного рейтингу країни прямо пов’язане зі збільшенням ймовірності дефолту. Річ у тім, що зниження кредитного рейтингу автоматично тягне за собою збільшення вартості кредитів. При подальшому зниженні кредитного рейтингу уряду (яким би не був його склад) буде значно складніше залучати позики на зовнішньому ринку”.

Результат не забарився. За даними агентства Bloomberg, прибутковість українських єврооблігацій з погашенням у червні сягнула 20%, хоча в середньому дохідність за облігаціями стабільної держави 5-6%. Чим вища прибутковість за облігаціями, тим гірше для країни чи компаніям, які їх розмістили. Простіше кажучи, чим більше сумнівів, що держава вчасно поверне борг (погасить облігацію), тим вищі відсотки вона мусить запропонувати кредитору, аби той позичив гроші.

Тим часом не лише іноземні банки неохоче викуповують українські облігації. Українці теж бояться за свої кошти, тому воліють вивести їх з банківської системи. Про які конкретно суми йдеться, сказати важко, оскільки НБУ не оприлюднює оперативної статистики. Про відтік коштів з банківської системи свідчить те, що банки знову почали піднімати відсотки за депозитами, а НБУ проводить аукціони для підтримки ліквідності банків. Тим часом на фінансових форумах топ-тема “Чи варто зараз забирати гроші з банку?”.

Ще одна тенденція — люди почали масово виставляти на продаж готовий бізнес. За даними порталу Slando, кількість пропозицій з продажу бізнесу (через портал продають переважно невеличкі фірми) зросла майже на третину. У січні на день розміщували в середньому 110-120 таких оголошень.

Схожі новини