Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дотягти б до Нового року...

На зарплати за жовтень у бюджеті ледве нашкребли грошей, а на розрахунки за газ з «Газпромом» не вистачило

Аби описати ситуацію, що склалася у вітчизняній економіці, цензурних слів замало. Про те, що Україна стоїть на порозі дефолту, говорять уже два роки, однак досі пересічні українці на власній шкурі цього “переддефолтного” стану не відчували. Адже що нам до того, що Moody’s черговий раз знизив кредитний рейтинг України, МВФ не дає грошей, золотовалютні резерви НБУ досягли критичного рівня, а державний борг росте як на дріжджах... Але у жовтні почались проблеми навіть з виплатами зарплат, пенсій, лікарняних. Комусь затримали гроші на кілька днів, комусь — на кілька тижнів. Ті, хто ризикнув захворіти, по два місяці чекають лікарняних... Що буде у листопаді та грудні, якщо у бюджеті ледве нашкребли грошей на соцвидатки за жовтень?

«Як ми і прогнозували на початку року, проблеми фінансування видатків у бюджетній сфері виникли у жовтні. Це було зрозуміло з бюджету на цей рік. На оплату праці бюджетників у жовтні додатково виділили з бюджету 2,69 мільярда гривень. Щоправда, на сьогодні кошти надійшли ще не у всі міста, — каже експерт з питань бюджету Асоціації міст України Олександр Слобожан. — За даними тих міст, які ми опитали, до кінця року є ще 7,5 мільярда гривень незабезпечених видатків. У масштабах країни потрібно щонайменше 10 мільярдів гривень. На Єдиному казначейському рахунку заблоковано 6,4 мільярда гривень власних коштів місцевих громад. Доходи бюджету не виконуються, грошей нема, тому Казначейство в ручному режимі скеровує кошти міст на виплату захищених статей, на позики Пенсійному фонду... ”

Днями виявилось, що Україна навіть не має чим розрахуватись за імпортний газ. Керівник “Газ

прому” Олексій Міллер заявив, що Україна за серпень не сплатила за постачання газу близько 882 мільйонів доларів, а тому компанія може ввести передплату за блакитне паливо. Тобто спочатку гроші — потім газ. Азаров підтвердив — проблема з розрахунками за газ є, але це справа не уряду, а “Нафтогазу” та “Газпрому”. У НАК кажуть, що проблеми з оплатою газу пов’язані із заборгованістю теплопостачальних компаній перед «Нафтогазом», яка становить 2,1 мільярда доларів. Тож якщо “Газпром” перейде на авансові платежі, НАК також змусить теплокомуненерго платити наперед. Але чому підприємства ТКЕ мають такі шалені борги за газ, якщо населення оплачує комунальні платежі майже стовідсотково? Річ у тім, що тарифи на газ для населення нижчі, ніж ринкові. Цю різницю в тарифах мають компенсувати за рахунок бюджетних коштів. А грошей в бюджеті нема. Тому бюджетна заборгованість перед теплокомуненерго уже перевищила 10 мільярдів гривень. Таких грошей у бюджеті нема — це влада фактично визнала, прийнявши закон, який дозволяє погашати ці борги векселями. Цікаво, а “Нафтогаз” також “Газпрому” платитиме векселями? Чи, може, частинами газотранспортної системи?

“Аби розрахуватись за газ, НАК змушений буде взяти позику, що лише погіршить його стан. Зрештою, “Нафтогаз” і так збитковий, тому суттєво на ситуацію це не вплине, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Ситуація і справді складна. І виникла вона через те, що бюджет погано прораховують. Досі не всі розуміють, що не можна роздувати бюджетні видатки, якщо в економіці рецесія. Якщо у бюджет закласти нереальні показники зростання, дохідну частину нереально виконати. Попри це, гадаю, катастрофи не буде — гроші на фінансування соціальних виплат знайдуть. Зарплати та пенсії виплачувати будуть”.

Схожі новини