Передплата 2024 ВЗ

Битий небитого повезе

З новим порядком оцінки вартості машину після аварії оцінюватимуть як цілу і неушкоджену.

Продати вживане авто за 50 тисяч гривень, а у договорі купівлі-продажу вказати п’ять тисяч, тепер не вдасться. Кабінет Міністрів затвердив порядок визначення середньоринкової вартості автомобілів, мотоциклів і мопедів. Це зробили для того, аби було простіше рахувати дохід фізичної особи, а отже, і податок, який вона має сплатити з цього доходу.

Як ПОЯСНИВ “ВЗ” заступник начальника управління доходів і зборів фізичних осіб ГУ Міністерства доходів і зборів у Львівській області Володимир Коваль, з цього року при першому продажу легкового автомобіля чи іншого рухомого майна податок з доходів фізичних осіб не стягують (торік стягували 1%). А от при продажу другого транспортного засобу стягується 5% податку з доходів фізичних осіб. І йдеться не лише про автомобілі. Так, якщо людина продала спершу мопед, доклала і купила автомобіль, а потім знадобились гроші, і вона той автомобіль продала того ж року, то податок платити доведеться. Стягують податок з ціни, вказаної у договорі купівлі-продажу. Для цього обов’язково має бути експертна оцінка, яка тепер не може бути нижчою від середньоринкової вартості.

Відповідно до нового порядку, середньоринкова вартість залежатиме від терміну експлуатації автомобіля, країни-виробника та пробігу. При цьому середньонормативним річним пробігом для транспортних засобів виробництва країн СНД вирішили прийняти 22 тис. км, виробництва інших країн — 27 тис. км. Відповідно від цього розраховуватимуть коригувальні коефіцієнти. Так, якщо пробіг більший за нормативний, середньоринкова вартість транспортного засобу зменшується, якщо менший — збільшується. «Для транспортних засобів із терміном експлуатації до одного року, а також у разі різниці між фактичним і нормативним середньорічним пробігом у розмірі 2 тис. км, коефіцієнт не визначається», — йдеться у повідомленні.

Основою, від якої відш-товхуються для визначення ціни вживаного автомобіля, буде ціна нових транспортних засобів в Україні, вказана в офіційних прайс-листах виробників (дилерів), або довідкові дані про ціну ідентичних або аналогічних транспортних засобів з урахуванням податків і зборів.

“Основна новація у порядку визначення середньоринкової вартості — це те, що якщо раніше ми робили оцінку вартості кожного автомобіля окремо — залежно від його стану, вм’ятин тощо, то тепер оцінка буде загальною. Якщо враховувати тільки термін експлуатації, пробіг та країну-виробника, не зрозуміло, як бути, якщо автомобіль після аварії? У постанові вказано, що експертна оцінка не може бути нижчою від середньоринкової. Але ж розбити можна і новий автомобіль з невеликим пробігом”, — каже експерт-оцінювач Володимир Чорній. Якщо досі власник волів продати “битий” автомобіль запівдарма, тепер це буде проблематично. Або доведеться вказувати у договорі купівлі-продажу більшу суму, ніж він фактично отримає на руки.

Схожі новини