Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нульовий» кредит обійдеться у... три тисячі гривень

У магазинах, які продають товари у розстрочку чи з безвідсотковими кредитами, за готівку краще нічого не купувати – переплатите!

Натикаючись на рекламу безвідсоткових кредитів, дивуюсь — невже хтось досі в це вірить? Навіть якби банки самі друкували гроші, то не роздавали б їх безкоштовно, а брали би плату — хоча б за папір та фарбу. Але гроші вони не друкують, а беруть у нас з вами під відсотки. А потім перепозичають їх іншим — під ще вищі відсотки, аби було чим розрахуватись з вкладниками та й собі заробити. То як можна повірити, що банк даватиме комусь і не братиме за це комісій і відсотків? Але люди вірять. У цьому переконалась кореспондент «ВЗ», потрапивши до магазину побутової техніки. Біля столиків, за якими сидять кредитні менеджери, черга з кількох чоловік. Як у 2008-му перед кризою...

У торговому ЗАЛІ на мене чекав ще один сюрприз — електрична м’ясорубка, яка мене зацікавила, коштувала лише 140 гривень. Оце знижка, подумала я і вже хотіла купувати, як додивилась — це ціна за місяць. Читаю дрібнішим — по 140 гривень доведеться платити 10 місяців, тобто виходить 1400 гривень. Так само ціни за один місяць замість нормальних цін вказані на ще кількох товарах. Питаю у консультанта, скільки та м’ясорубка коштуватиме, якщо брати не у кредит, а за готівку. Та він мене не чує — вчепившись до слова «кредит», починає пояснювати, що у них не кредит, а розстрочка, мовляв, для чого викидати всю суму відразу, якщо можна платити частинами. Це не так боляче для бюджету. Від мене потрібен лише паспорт, зате дадуть мені ще дисконтну картку в подарунок… «То ви мені можете назвати ціну, чи ні?» — перебиваю цей «автовідповідач». «Ну, виходить 1400 гривень, але якщо будете брати сьогодні, можемо зробити знижку 15%», — каже консультант, чим дає зрозуміти: ціна «накручена» не менше, ніж на 15%.

Прийшовши додому, порилась по сайтах інтернет-магазинів. Виявилось, ціна цієї м’ясорубки від 899 до 979 гривень. Завдяки цій супервигідній розстрочці покупець переплачує майже 500 гривень! Тобто більше, ніж 50% річних (треба врахувати, що ця розстрочка не на рік, а лише на 10 місяців).

Та ЦЕ ще не найбільше здирництво. Інша мережа побутової техніки зараз активно рекламує новинку — смартфон Samsung GALAXY Note II. Це диво техніки можна придбати під нульовий кредит (причому в рекламі запевняють, що «нульові» не лише відсотки, а й комісія), заплативши всього 203 гривні на місяць. Платити доведеться аж 37 місяців! Тобто його загальна вартість вийде майже 7500 гривень. В інтернет-магазинах ціни на цю модeль коливаються від 4355 до 6308 гривень. Тобто доведеться переплатити три тисячі гривень! Та й позика на такий тривалий термін для смартфона як мінімум нелогічна — за три роки він уже застаріє, а замінити на новішу модель годі, бо за цю ще треба платити кредит.

«Дорогі смартфони чи ноутбуки рідко беруть у розстрочку. Як правило, розстрочку оформляють на смартфони ціною до 3000 гривень. Частіше так купують холодильники, плити, телевізори. Скажімо, старий холодильник зламався, на новий грошей нема, а чекати, поки назбираєш гроші, нема як. Тому у нас є дві категорії клієнтів, які беруть товар у розстрочку, — молодь (смартфони, ноутбуки, планшети) та старші люди, які таким чином купують побутову техніку. Звичайно, є й такі, які усе беруть в борг, «бо так роблять американці», — навіть фени, праски, депілятори», — каже продавець-консультант салону побутової техніки. Хлопець не приховує, що відколи у них почали продавати товар у розстрочку, ціни виросли. Але додає: якщо людина готова відразу розрахуватись за товар, їй роблять знижку від тої ціни, яка на стенді. А от чи має він якийсь бонус за клієнтів, яких він переконує оформляти розстрочку, хлопець не відповів. Зрештою, і не заперечив...

До речі, чим відрізняється кредит від розстрочки, консультант пояснити не зміг. «Просто кредит таке слово, яке всіх лякає. А розстрочка нашим людям ближче. Колись вони меблі, килими, все купували в розстрочку, і ніхто з цим жодних проблем не мав. А довкола кредитів зараз багато негативу», — пояснив хлопець. Зрештою, розстрочка та кредит у нас уже стали взаємозамінними поняттями, хоча за своєю суттю це різні речі. Утім, на розстрочку українці і справді клюють краще, ніж на кредити з нульовими відсотками. За підрахунками маркетологів, у магазинах, які починають продавати товари у розстрочку, продажі зростають майже на 40%.

60%

Такою була реальна середня вартість споживчого кредиту на товари терміном на один рік у квітні. Порівняно з березнем, ці позики подорожчали на 1,49%. Споживчі кредити на три роки подорожчали на 2% — до 57,58% річних, повідомляють у компанії «Простобанк Консалтинг».

Колаж Галини ВЕРБИЦЬКОЇ

Схожі новини