Передплата 2024 «Добра кухня»

«Той, хто звик до нормальних авто, на чудо вітчизняного автопрому не пересяде»

Через спецмита імпорт недорогих автомобілів з бензиновим двигуном припинили

З 14 квітня в Україні набули чинності спецмита на недорогі імпортні автомобілі, через які іномарки подорожчають в середньому на 15%. Якщо досі автомобіль коштував 150 тисяч гривень, то тепер за нього доведеться переплатити щонайменше 20 тисяч. В уряді такі заходи пояснили турботою про вітчизняного виробника. Мовляв, в Україні не можуть виробляти автомобілі, бо завозять забагато іномарок. Попри це, на автомомобілі VIP-класу урядовці спеціальних мит не ввели. Машини з об’ємом двигуна понад 2,2 літра не подорожчають, бо ж саме на таких авто їздять чиновники. Вітчизняний автопром вирішили піднімати за рахунок середнього класу.

Компанії, що займаються імпортом автомобілів, не можуть оговтатись. На знак протесту проти введення мит Всеукраїнська асоціація автоімпортерів та дилерів не брала участі у Київському міжнародному автосалоні SIA-2013 (один із найбільших в Україні) та вирішила не проводити власний автосалон Kyiv Automotive Show. Наразі законність введення спецмит перевіряє Окружний адміністративний суд Києва. Позов подали юристи Олександр Величко і Юрій Філь. Вони намагаються довести, що рішення Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі є незаконним та завдасть збитків українцям. Юристи переконують, що додаткові мита не мають права застосовувати, оскільки відповідне рішення не було оприлюднене належним чином. В “Урядовому кур’єрі” опублікували лише повідомлення про рішення, а не сам текст. Повного тексту документа ніхто в очі не бачив. Юристи вимагали через суд, аби їм надали повний текст, але їм у цьому відмовили — показали лише витяги!

Про те, як буде працювати ринок автомобілів з цими сумнівно законними спецмитами, кореспондент “ВЗ” спілкувалася з генеральним директором Всеукраїнської асоціації автоімпортерів та дилерів Олегом Назаренком.

— ВААІД погрожувала припинити імпорт автомобілів, якщо спецмита не скасують. Чи готові компанії-імпортери піти на такий крок?

— Не лише готові — імпорт уже припинили. Своє рішення виконаємо на 100%. Звернулись до компаній-імпортерів, щоб вони до 14 квітня постаралися ввести якомога більше автомобілів з об’ємом двигуна від 1-2,2 літра. З понеділка таких авто в Україну не ввозять. Жодної копійки від цих спецмит бюджет не отримає. Компанії ввозять лише бюджетні автомобілі з дизельним двигуном (на них спецмита не поширюються) та автомобілі з двигуном понад 2,2 літра. Компанія Nissan відмовилась презентувати в Україні новий Nissan Almera — його мали представити тут у квітні. Ця марка взагалі не постачатиметься на український ринок. Не постачатимуть оновлений Citroёn C4 sedan. Honda заявила про припинення постачання моделі Honda Jazz...

— Наскільки вистачить тих автомобілів, які встигли ввезти в Україну до набуття чинності постанови?

— У кожної компанії по-іншому. Залежить від того, хто скільки встиг завезти і який попит на ту чи іншу модель.

— Що буде після того, як запаси автомобілів на складах закінчаться? Українці пересядуть на дорожчі чи на вітчизняні авто?

— Попит буває попереджувальним і запізнілим. Те, що мали у березні, — попереджувальний попит. Люди, які планували придбати автомобілі пізніше, вирішили не відкладати і купити до того, як вони подорожчають. Як наслідок, попит на машини зріс на 70%. Коли запаси на складах закінчаться, люди якийсь час не купуватимуть нових автомобілів — братимуть вживані, ввозитимуть з-за кордону з польськими чи чеськими номерами, шукатимуть інші схеми. Той, хто звик їздити нормальним автомобілем, на чудо вітчизняного автопрому не пересяде. Чекатиме, поки спецмита скасують, але на наше чи китайське авто не пересяде. Зрештою, наші чиновники теж не поспішають пересідати на “ланоси”.

— Гадаєте, спецмита скасують?

— Впевнений, що скасують. Це ж суперечить умовам СОТ. Зараз у СОТ дали 30 днів на розcлідування ситуації. Якщо спецмита не скасують, можливі санкції з боку СОТ до українських експортерів інших товарів, наприклад, металу. Уряд побачить, що через зупинку імпорту бюджетних автомобілів з бензиновим двигуном дохід від розмитнення впаде, і спецмито скасують.

Схожі новини