Передплата 2024 ВЗ

Краще бути програмістом, ніж директором банку?

Крім зарплати, українські ІТ-шники отримують і відчутні бонуси: безкоштовні обіди, поїздки за кордон, медичну страховку, оплачені тренування у спортзалі...

Заробити в Україні на квартиру? За кілька років? На офіційній роботі? Виявляється, це можливо. Тільки для цього треба бути висококласним програмістом. Про такі бонуси, які отримують ІТ-шники, представники інших професій можуть тільки мріяти! А їхній зарплаті може позаздрити кожен, хто трудиться “на чужого дядечка”...

Олені ЗУБКОВІЙ — 30 років. Її чоловікові Івану — 32. Молоді люди виховують дворічну донечку і живуть у власній квартирі, яку придбали кілька років тому... з власних заощаджень. Подружжя програмістів працює на одній фірмі. Розповідають: коли Олена повідомила керівництву про свою вагітність, її попросили підписати договір. Протягом шести місяців після пологів Олена отримуватиме 70% своєї попередньої зарплатні, а тоді зобов’язується вийти на роботу і працювати... 2-3 години на день, за ті ж гроші. “Пристала на такі умови, адже знала: якщо три роки буду бити байдики, доведеться починати усе з нуля, — каже жінка. — Програмісти не можуть брати тривалих відпусток, бо випадуть з обойми. Конкуренція — велика. Технології розвиваються зі швидкістю світла”...

Програмісти сьогодні — найбільш важливі та цінні працівники. Вони майже єдині, у кого постійно і завжди суттєво зростають зарплати, і хто за будь-яких криз залишається затребуваним на ринку. Але зарплатне зростання не безмежне. І тоді роботодавець ламає голову над тим, як втримати такого працівника.

“Є кілька бонусів, які в пропозиціях про роботу публікуються майже так само часто, як і обіцянка «конкурентної» зарплати. По-перше, це вільний або гнучкий графік. Майже всі роботодавці впевнені, що для програмістів і QA-менеджерів дуже важливо мати можливість працювати тоді, коли є натхнення, а не у фіксований робочий час, — каже експерт з ринку праці, піар-менеджер hh.ua Наталія Маціпура. — Тому пропозиції працювати за гнучким графіком, а також можливість за необхідності працювати з дому зустрічаються у переважній більшості вакансій. Професійне зростання (курси, тренінги, конференції) та можливість вивчати нові технології також не пасуть задніх у нашому рейтингу. Світ IT не стоїть на місці, і прагнення розвивати персонал обумовлене не лише бажанням мотивувати співробітників, а й жорсткою конкуренцією на ринку, а також браком кваліфікованих спеціалістів. Більшість компаній просто змушена займатися освітою програмістів, що й зазначається в описах вакансій у розділі “Додаткові бонуси”.

“Рідкісним бонусом, що його можуть запропонувати лише великі роботодавці, є індивідуальні плани розвитку кар’єри. Для цього у відділі персоналу великих компаній працює спеціаліст, який займається виключно плануванням кар’єри та розвитком співробітників, — розповідає експерт. — Курси англійської мови також залишаються популярним видом нематеріальної мотивації для співробітників IT-компаній. Така політика роботодавців зрозуміла. З одного боку, додатковий плюс до бренду працедавця. З іншого — робота IT-компаній майже завжди передбачає спілкування з іноземним замовником, і навчити спеціаліста англійської мови простіше, ніж шукати того, хто її вже знає. Чимало роботодавців вважає, що приємним бонусом за хорошу роботу можуть бути ділові поїздки за кордон. Часто саме цей вид трудової діяльності вказують у розділі, що описує переваги майбутньої роботи.

«Цікаві динамічні проекти» та «кар’єрне зростання» — найбільш стандартні формулювання, які використовують рекрутери, щоб привабити девелоперів. Також майже завжди згадують про оплату відпусток і лікарняних. Деякі компанії обіцяють не лише компенсацію відпустки, а й її збільшення з 24 до 28 днів”.

Пропонують і такі бонуси:

— медичну страховку (інколи уточнюють, що вона є добровільною). Рідше пропонують послуги корпоративного лікаря;

— корпоративні заходи — часто уточнюють, що свята проводяться як для співробітників, так і для їхніх родин, і навіть обіцяють організовувати окремі дитячі свята. Часто роботодавці організовують для працівників IT різні фітнес-заходи, починаючи з пейнтболу та оренди залу для футболу і закінчуючи встановленням тенісних столів, міні-більярду і турніків безпосередньо в офісах. Часто наймачі обіцяють оплатити працівникам заняття в спорт-комплексах (частково або повністю). У неробочий час програмістів можуть звозити у Крим або Карпати чи запросити на святкування Нового року у Буковель.

“Тим, хто не любить активно проводити час, багато IT-компаній обіцяють каву, чай, цукерки і печиво на кухні в необмеженій кількості. Досить часто пропонують повну або часткову компенсацію обідів, — каже Наталія Маціпура. — Особливим бонусом, що зустрічається лише у вакансіях для програмістів, можна назвати «горизонтальну» структуру компанії, відсутність складних ієрархічних відносин та демократичний стиль управління”.

Охочі виділитися серед конкурентів і привернути лише кращих із кращих пропонують своїм претендентам нестандартні мотиватори та бонуси:

— програми знижок або пільгове кредитування;

— оригінальні офісні традиції — День круасана щоп’ятниці або спільний для всієї компанії сніданок в один з днів тижня;

— можливість розвивати власні проекти у робочий час (10% робочого часу);

— автострахування та страхування життя.