Передплата 2024 «Добра кухня»

Арбузов сам придумав, що він – найкращий?

  • 18.12.2012, 00:44
  • 1 721

Про центр, який назвав голову українського Нацбанку кращим банкіром у Східній Європі, – у Німеччині ніхто не чув

Не встигла світова громадськість призабути скандал з Каськівим та підставним іспанцем-самовисуванцем, як отримали черговий привід для насмішок над Україною. Тепер у центрі скандалу опинився голова НБУ Сергій Арбузов. На початку грудня з’явилась інформація про те, що Сергія Арбузова (на фото) визнали кращим головою центробанку у Східній Європі. Мовляв, кельнський центр міжкультурної співпраці та комунікацій (ZIKK) опитав 25 експертів, які оцінили ефективність дій банкірів у боротьбі з кризою. У прес-релізі центру акцентували увагу саме на Арбузову і назвали його хороший результат “приємним сюрпризом”.

Деякі УКРАЇНСЬКІ ЗМІ кинулись співати дифірамби голові Нацбанку і навіть звинувачували усіх експертів, які критикують дії Арбузова, у некомпетентності. І от тепер виходить, що звання кращого банкіра — така ж сама фікція, як і угода про будівництво LNG-терміналу з іспанською фірмою.

Журналісти Deutsche Welle не змогли зв’язатись з центром — сайт недоступний, на телефонах — автовідповідач. За адресою у Кельні, за якою зареєстрована організація, — житловий будинок євангельського згромадження антонітерів, у якому здають помешкання. Жодної вивіски ZIKK, лише імена Диментьєв-Синявська на дверях квартири на останньому поверсі. Коли ще працював сайт центру, то Ігор Дементьєв був вказаний одним з його керівників, а Антоніна Синявська вказана як контактна особа. Такі “традиційно німецькі” прізвища дають зрозуміти, звідки ростуть ноги у центру і чому його у Німеччині ніхто не знає. Очевидно, прес-реліз ZIKK писали піарники Нацбанку — визнання відомої міжнародної організації могло б суттєво підняти авторитет Арбузова.

А тим часом...

Сергій Арбузов нарешті вибрав собі заступника. Першим заступником голови правління НБУ призначили Бориса Приходька. До цього він займав посаду директора казначейства «Ощадбанку». Посада першого заступника голови НБУ залишалась вакантною з лютого цього року — відколи Юрій Колобов очолив Мінфін.

Коментар

Степан КУБІВ, народний депутат

Такі “звання” — це простий піар, за яким нічого не стоїть. Зараз у нас така ситуація, що НБУ мав би не піаритись і показувати, який він фаховий, а організовувати зустрічі, круглі столи з банками, з міжнародними організаціями і вирішувати, як діяти у цій кризовій ситуації. Зважаючи на ліквідність, капіталізації, виведення коштів з українських банків іноземними інвесторами, зменшення резервів, у нас складна ситуація у банківському секторі. У нас 2,5 року серйозна криза, і ніхто з нею не бореться.

Схожі новини