Передплата 2024 «Добра кухня»

Секретарі – на вихід!

  • 26.11.2012, 11:35
  • 2 096

Експерти оприлюднили перелік професій, представники яких ризикують бути звільненими наступного року

«Металурги стають незатребуваними спеціалістами, оскільки світовий попит на металургійну продукцію падає. Через зниження обсягів закупівель знижується вартість продукції. А це відбивається на людях, задіяних у цій галузі, — каже експерт ринку праці Герман Овчаренко. — Автомобілебудівники також можуть потрапити під скорочення. Заводи однієї з найбільших корпорацій цієї галузі були повністю зупинені цієї осені через відсутність ринку збуту. У вересні виготовили один автобус і жодного легковика. Працівники банківської сфери мають досвід 2008 року, коли знизився обсяг видачі кредитів і банківська активність у цілому. Зрозуміло, у такій ситуації працівники, які спеціалізуються на видачі кредитів, стають незатребуваними. З кінця 2008 по серпень 2010 року без роботи залишилося близько 60 тис. банківських працівників. А ось фахівці по роботі з проблемною кредитною заборгованістю (колектори) від цієї ситуації, навпаки, тільки виграли. Похвилюватися доведеться також страховикам — вони тісно пов’язані з банківськими послугами та кредитуванням. Орієнтуючись на досвід 2008 року, включили у список “ризикованих фахівців” працівників готелів і ресторанів та адміністративний персонал (секретарів, офіс-менеджерів, референтів, помічників директорів і кадровиків). Три роки тому ці люди першими потрапили під скорочення».

“Уже зараз найбільші проблеми з працевлаштуванням відчувають юристи, економісти та бухгалтери. Про це свідчать дані центрів зайнятості як на сході України, так і на заході, — зазначив експерт. — Наприклад, у Луганській області на одну вакансію економіста претендує 33 людини. У Львівській області на посаду бухгалтера претендує 27 осіб. У великих містах на одне місце юриста одночасно хочуть потрапити 16 осіб. Також спостерігаємо зниження запитів роботодавців у таких сегментах, як робочий персонал, транспорт, логістика, маркетинг і реклама. Однак не все так погано. За останні кілька місяців кількість вакансій зросла на 17%. Серед працедавців найбільшим попитом користуються медичні працівники, фармацевти, менеджери з продажу, продавці-консультанти, топ-менеджери, будівельники та проектувальники. Найзатребуваніша на сьогодні сфера — ІТ-галузь (Інтернет, телекомунікації і зв’язок). У ній спостерігається дефіцит кадрів. Програмістам різних напрямків, фармацевтам, яких заманюють в аптечні мережі, що активно розвиваються, та фахівцям з продажу, які є рушійною силою компаній, точно не загрожує звільнення”.

Р. S. За даними Міжнародної організації праці, у 2013 році кількість безробітних у світі зросте на 7 млн. — до 207 млн. осіб.

Схожі новини