Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що не так в історії з призначенням послом Венедиктової?

Швейцарські бізнесмени не розуміють, як так можна призначати послом людину, формулювання у звільненні якої передбачає службове розслідування

Опустимо той момент, що деякі люди вчаться роками, щоб здобути спеціальність «міжнародні відносини», далі багато років працюють на дипломатичній службі і лише деяким вдається стати послом - представником держави. Останніми роками чомусь досвід нікому не потрібен.

Опустимо й той момент, що для відбору найкращих (а саме такі люди мають ставати послами й просувати інтереси України на міжнародній арені) було б доцільно проводити конкурси, під час яких перевіряти, зокрема, й рівень володіння мовою відповідної країни, куди їде людина (у Швейцарії є аж чотири офіційні мови, тому я б вибирала кандидата із знанням принаймні декількох).

Які вони, швейцарці?

Надзвичайно пунктуальні і відповідальні люди. Причому відповідальні у всьому. Попри посади, які займають, від високопосадовців до місцевих клерків, від банкірів до продавців квітів. Кожен відповідально ставиться до виконання своєї роботи, дотримуючись встановлених правил. Для швейцарців також важливо мати справу з людьми з кристально чистою репутацією.

Не берусь обговорювати, як проявила себе на посаді пані Венедиктова, бо не володію всім обсягом інформації, можу робити окремі висновки лише як зовнішній спостерігач. Однак хочу сказати, що Зеленський серйозно нашкодив репутації майбутнього посла…

Так, пригадайте формулювання того указу, який видав президент щодо пані Венедиктової - відсторонити від займаної посади…

А далі ще додався коментар заступника голови Офісу Смірнова про те, що буде проведене службове розслідування і, може, за його результатами звільнення і не відбудеться. І тут неважливо, що службове розслідування не проводилось, і навряд чи вже буде проведено. В цій історії головне, що подібне формулювання під час звільнення Генерального прокурора кидає суттєву тінь на її репутацію.

Знаю з різних джерел, що швейцарська бізнес-спільнота наразі має застереження щодо призначення послом людини, яка була відсторонена від посади указом президента. Швейцарські бізнесмени не розуміють, як так можна призначати послом людину, формулювання у звільненні якої передбачає службове розслідування.

Мораль цієї історії така - треба думати на багато кроків вперед, і бажано видавати тільки законні укази.

Джерело

Схожі новини