Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Росія втомилася і агресивно просить перемир'я

Ми спостерігаємо за агонією залишків імперії

31 грудня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров дав лаконічне інтерв'ю РИА "Новости". У ньому він уточнив акценти Кремля у переговорах з Вашингтоном.

Химера Совєтського Союзу знову програє і просить про таймаут, щоб стримати своє чергове фіаско, але робить це з показною пихою. Щось схоже було у часи Гельсінського заключного акту у 1975 році.

Гельсінські угоди стали визначальним чинником у відносинах СРСР і НАТО у другій половині ХХ століття. Тоді переговорний процес про комлексні безпекові гарантії також ініціювала Москва. Основним завданням для Союзу тоді було закріплення сфер впливу у Європі. Совок хотів визнання меж гетто "соцтабору" і гарантій того, що Захід не зазіхатиме на них. Таким чином Політбюро захищалося від конкурентної боротьби. Брежнєв намертво закривав "залізну завісу" заповідника епохи "застою".

Як і тоді, сьогодні Росія (яка навіть в атрибутах уподібнюється до СРСР) знову вимагає від Заходу юридичного визнання меж табору "русского мира". Кремль знову хоче взяти таймаут у конкурентній боротьбі, яку він програє. У 1975 році вони рятували від розпаду "соціалістичний табір". Сьогодні Кремль рятує від розпаду саму Росію. Москві знову потрібно закритися на передишку. По дорозі вони мріють прихопити ще й Україну.

Гельсінський заключний акт Наради з безпеки і співробітництва у Європі не врятував від розвалу ні "соцтабір", ні сам Союз. Сьогоднішні претензійні і безпідставні ультиматуми Москви не врятують від колапсу Росію. Ми спостерігаємо за агонією залишків імперії. Усе це відбувається з надуванням поморщених щік і грою обвислими м'язами.

Джерело

Схожі новини