Передплата 2024 «Добрий господар»

У Німеччині «Ямайка»? Для України було би незле

Хто б не очолив німецьке МЗС, “жовтий” чи “зелений”, Києву від того гірше не буде. І ліберали, і “зелені” виступають не лише за збереження санкцій проти РФ, а й за їх посилення - аж поки Путін не забереться з Криму й окупованих територій Донбасу. До речі, ВДП є єдиною європейською партією, яка у своїй програмі визнала: “Довгострокова перспектива приєднання України до Європейського Союзу існує”.

Два найбільші “слони” німецької політики, християнські демократи й соціал-демократи, прийшли до фінішу виборчої кампанії з досить скромними, як для себе, результатами. Блок ХДС/ХСС одержав 33 %, а на попередніх виборах у бундестаг мав близько 40 %. А 20,5 % голосів за СДПН - узагалі найгірший показник цієї партії за всю післявоєнну історію. Утім, настрій у “чорних” і “червоних” зараз усе-таки різний. Блок ХДС/ХСС є лідером серед шести партій, що пройшли в бундестаг. Тож християнські демократи й надалі будуть головною силою парламентської коаліції, а Ангела Меркель має усі шанси, аби вчетверте стати канцлером. Натомість соціал-демократи, заявив їхній лідер Мартін Шульц, більше не бажають бути “молодшим” партнером ХДС/ХСС в урядовій коаліції, тож переходять в опозицію.

Отже, теперішньої “великої” коаліції у складі “чорних” і “червоних” більше не буде. За результатами виборів, єдиний можливий варіант нової коаліції - “Ямайка”, тобто ХДС/ХСС (“чорні”), ліберальна Вільна демократична партія (ВДП, “жовті”, 10,7% голосів) і “Союз 90/Зелені” (8,9 %). Саме чорно-жовто-зеленим є прапор острівної держави Ямайка... З лібералами консерватори домовляться без проблем: економічні програми партій схожі. А от із “зеленими” переговори обіцяють бути  непростими. Якщо “чорні” й “жовті” за зниження податків, то “зелені” хочуть їх для найбагатших німців підняти. Поза тим, “жовті” вважають, що ідеї “зелених” щодо переходу на електромобілі є завчасними й нашкодять німецькій господарці... Утім, домовитися складові “Ямайки” все-таки можуть. Не думаю, що уряд меншості, коли під кожне голосування треба буде шукати ситуативну більшість, або дострокові вибори будуть для Меркель кращим варіантом. Тож Mutti (німецькою “матінка”) обов’язково постарається застосувати свій неабиякий дипломатичний талант...

У великій коаліції пост глави МЗС належав “молодшому” партнеру, соціал-демократам. Для України це був не найкращий варіант. І Франк-Вальтер Штайнмаєр, і його наступник Зігмар Габріель дивували відверто проросійськими заявами. Габріель, зокрема, неодноразово наголошував на необхідності поступового зняття санкцій з Росії, ще до того, як Кремль повністю виконає Мінські домовленості.  А ще казав “нам не потрібні дебати щодо Криму”. Мовляв, про півострів можна забути, Путін його і так не віддасть... Хто може стати міністром закордонних справ ФРН, якщо буде “Ямайка”? Від лібералів імовірним кандидатом є віце-президент Європарламенту Александр Граф Ламбсдорф. Від “зелених” називають, зокрема, євродепутата Ребекку Гармс… Хто б не очолив німецьке МЗС, “жовтий” чи “зелений”, Києву від того гірше не буде. І ліберали, і “зелені” виступають не лише за збереження санкцій проти РФ, а й за їх посилення - аж поки Путін не забереться з Криму й окупованих територій Донбасу. До речі, ВДП є єдиною європейською партією, яка у своїй програмі визнала: “Довгострокова перспектива приєднання України до Європейського Союзу існує”.

“Альтернативу для Німеччини” (АдН), яка зайняла на виборах третє місце (12,6 %), оглядачі поспішили зарахувати до “ультраправих”, ледь не нацистів. Неонацистська партія у ФРН є - Націонал-демократична, але до бундестагу вона не потрапила. АдН же, як на мене, правильніше називати  антиєвропейською й антиіммігрантською силою. Без сумніву, АдН фінансується Кремлем, і Росія активно “розкручувала” цих популістів, зокрема, на російськомовних телеканалах, які дивляться практично всі “російські” німці. Хто голосував за АдН? До виборців, зомбованих Останкінською телевежею, приєдналися колишні виборці СДПН і ХДС, розчаровані міграційною політикою Меркель. Але основний електорат євроскептиків, що агітують за розпуск ЄС і відмову Німеччини від євро, - жителі східних земель, колишньої НДР. Якби ця держава досі існувала, то за результатами цих виборів урядову коаліцію сформували би “Ліві”, тобто проросійські посткомуністи, і АдН, тобто антиєвропейські й  не менш проросійські популісти. І це через понад чверть століття, що минули після возз’єднання Німеччини...

Схожі новини