Передплата 2024 ВЗ

«Путін, введи туристів!»

Або як і де відпочивають росіяни

Надворі бабине літо, тож є нагода підсумувати сезон відпусток. Кожен відпочивав у міру омріяного і, звісно, фінансових ресурсів. Одне слово, як міг.

Курортний період у “Кримнаші” ознаменувався, як і у попередні анексовані три роки, повною відсутністю сервісу. Бо не було самих клієнтів — відпочивальників. Продавці фруктів, власники харчевень, атракціонів, платних туалетів, прогулянкових човнів і приватного житлового сектору розпачливо виють: прибутків, яких раніше вистачало до наступного сезону, - катма. Пляжі безлюдні. Хіба що на одному з них якогось дня літня кримчанка стояла на фоні гір із саморобним плакатом «Путін, введи туристів!».

А Путін показав співвітчизникам, де слід набиратися наснаги. Вже не вперше  відпочивав у Республіці Тува — у глибокому глухому Сибіру, натякаючи цим: будь-якому росіянинові в будь-який момент гарантована безплатна довгострокова путівка в Сибір. Там займався улюбленим ділом — полюванням, зокрема підводним.  Під час одного із занурень дві години ганявся в озері за миршавою щукою, знімаючи процес на встановлену на масці камеру. А ще весь світ обійшли кадри, де Путін сидить на фоні сопок з голим торсом і розмахує руками. Важко уявити, щоб якийсь лідер держави додумався б оприлюднити зображення себе, коханого і голого. Приміром, непередбачуваний Трамп-  у плавках, Меркель чи Її Величність Єлизавета ІІ - у купальниках. Голе пузо кремлівського мачо нагадує: невдовзі в Росії президентські вибори. Принагідно пригадується сакраментальна фраза з мудрої казки: «А король же голий!». А ще інша казка - про спійману Золоту Рибку і про те, де врешті-решт опинилася ненажерлива баба-карга з її хижацькими апетитами.

Але деяких росіян чомусь тягне у протилежний від Сибіру бік — у країни, де вони приголомшують тамтешніх мешканців своєю дикунською поведінкою. Про засмічені ними пляжі і розгромлені після пиятик номери готелів Адріатичного узбережжя добре відомо. У Таїланді п’яні росіяни поплескали по голові рікшу. Той обурився (у цій країні не можна чіпати людей за голову), пасажири з матюками спробували обійняти його і поплескати ще. І отримали стусанів від тайців, що прибігли на шум.

У Гонконзі російський турист знущався з одного із складів прізвища бармена — Х... Бармен трохи знав російську мову і нагородив кривдника кидком склянки просто в чоло. У Хельсінкі три п’яних «лінгвісти» з Росії ледве уникнули побиття за те, що знущалися у барі з відвідувачів, пародіюючи фінську мову:  аккала, каккала...

Російські любителі сафарі поперлися у пошуках пригод аж в Австралію. Їх попередили: з машини не виходити, до тварин не наближатися. Їдуть пустелею, бачать — лежить кенгуру. Не встиг втекти і прикинувся мертвим, не підозрюючи, що п’яні росіяни виповзуть із джипа, натягнуть на нього піджак з документами і грошима у кишенях і почнуть фотографуватися. Кенгуру це не сподобалося, він скочив на свої могутні задні лапи і зник. Викликані росіянами вертольоти вислідили кенгуру в піджаці, відловили, піджак повернули росіянам, яким заплатити вертолітникам було нічим: під час стрибків гроші і документи випали з кишень.

Якась росіянка взяла із собою в Лондон пачку пельменів. У готелі  вивісила її за вікно. Пельмені полетіли з восьмого поверху якраз на дах припаркованої поліцейської машини. Пошуки пельменів супроводжувалися криками і рукоприкладством до поліцейських. Тож на жінку надягли кайданки, просто в халаті відвезли в аеропорт і посадили на найближчий рейс на Москву.  

Подружжя росіян зупинилося у п’ятизірковому готелі у швейцарських Альпах. Пішли прогулятися лісом. А там — море грибів. Назбирали у пакети . Грибів виявилося так багато, що вирішили засолити їх у ванні свого номера. Наступного ранку покоївка, яка прийшла прибирати, від побаченого оніміла і викликала адміністрацію. Та нічого з росіянами вдіяти не могла: у правилах проживання у швейцарському готелі нічого не сказано про заборону росіянам солити гриби у ванній.

На єгипетському курорті Хургада п’яний російський турист у чотиризірковому готелі наклав купу в кабіні ліфта і заснув поряд. Відтягували його в номер працівники готелю, дорогою намагаючись розбудити копняками.

«Є дві Русі. Перша — Київська — має своє коріння у світовій, щонайменше європейській культурі. Ідеї добра, честі, свободи розуміла ця Русь. А є ще друга Русь — Московська. Це Русь тайги — дика, звіряча. Ця Русь зробила своїм ідеалом криваву деспотію і дику запеклість». Ці слова належать Олексієві Толстому (1883 — 1945) — за походженням російському графу, лауреату двох Сталінських премій, академіку АН СРСР, якого досі вважають класиком російської літератури.

Схожі новини