Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ну що з «доторканних» візьмеш?! Хіба аналізи

Чим далі у хащі, тим більше історія з нардепами-фігурантами «бурштинової справи» Розенблатом і Поляковим на театр абсурду перетворюється.

Хоч обох і позбавили парламентського імунітету, але по суті це мало що змінило. Доторканні, але без радівського дозволу на затримання й арешт, Розенблат з Поляковим можуть і на рішення суду плювати, і дулі під носа слідчим та прокурорам тицяти. Максимум, що їм за це світить, - словесне «ну-ну» від Генпрокуратури з погрозами повторно внести до Верховної Ради подання-дозволи на затримання й арешт. І то — лише восени, коли парламент після ратних трудів на гавайських і карибських округах знову під куполом збереться.

Поки колеги вигулюють нові бікіні зі стразами і плавки от кутюр, Борислав Розенблат обкатує аксесуар, якого навіть у найбільших парламентських піжонів-модників немає. Ні, не золотий наручний годинник з платиновою зозулею і не натільний хрест розміром до пупця. У Розенблата — електронний браслет, який нардепові виписали у користування рішенням Солом’янського районного суду столиці, на додачу до семи мільйонів гривень застави.

Браслет одягнув, гроші вніс, а ось паспорт для виїзду за кордон залишив. Собі на шкоду, скажете? Мовляв, «тільняшку» на собі рвав, що законослухняний, усі судові приписи виконуватиме і про втечу навіть не думає, а тут — показав, який він порядний і сміливий. Тільки те, що мало б зіграти проти нього, Розенблат використав на свою користь, тицьнувши фейсом у калабаню прокуратуру і Феміду. Ті, каже, так поспішали, що не помітили у документах грубого «ляпа». «Команда моїх адвокатів звернулася до Солом’янського районного суду з проханням роз’яснити: як на мене могли покласти обов’язок здати закордонний паспорт іншої людини. Повторюю — не мій паспорт, а паспорт ІНШОЇ людини! Прокуратура, захопившись піаром, навіть не читає «макулатуру», яку дає на підпис судді. А суд чомусь вірить їй на слово... Думаю, це буде достатньою підставою для Європейського суду з прав людини, а для цього пройдемо і національні суди», - не приховував задоволення Розенблат, викладаючи цей допис у Facebook.

Чий саме паспорт йому «приписали» до здачі, не уточнив (просочилася інформація, що йдеться про документ його охоронця, якого затримали у тій же «бурштиновій справі»). Зрештою, це і не важливо. Головний факт (якщо він підтвердиться) — халатність у підготовці матеріалів, які стосуються справи. З таким підходом «грамотіїв» у погонах можна звести нанівець усе, що вдалося напрацювати. Операцію з агентом Катериною провернули, доказове «кіно» зняли, а    у документах для суду такі ляпи собі дозволяють!

А може, це — умисна помилка? Може, її спеціально заклали, щоб у Розенблата був привід не здавати закордонний паспорт з усіма можливими наслідками (як засвідчив коперфільдський талант екс-ректора Мельника, електронний браслет — не перешкода для втечі). Розведуть руками: бачите, мовляв, описочка вийшла (не помиляється ж тільки той, хто не працює), а Розенблат, негідник, тільки і чекав, як би ноги зробити. І плакали тоді зафільмовані докази з агентом Катериною,  і «бурштинова справа».

Тільки не поспішайте кивати на те, що, крім екс-«БППшного» Розенблата, у ній і ще один нардеп фігурує - «фронтовик» Максим Поляков (йому призначили 304 тисячі гривень застави). І що? Поляков теж  чхати хотів на судові рішення. Навіть на «вручення» електронного браслета, як  повідомили у поліції, не прийшов. «Був викликаний на 11 годину суботи до обласної поліції Черкаської області для вдягання вже запрограмованого електронного браслета стеження. Не з’явився, - заявив у коментарі «УП» речник Нацполіції Ярослав Тракало. - Працівники поліції разом з детективами НАБУ прочекали його до 14-ї  години».        

Сам Поляков запевняв з телеекранів, що ніякий браслет на нього, мовляв, не намагалися одягнути. згодом його адвокати заявили, що клієнт і не збирається носити електронний браслет. «Захисники Полякова у телефонному режимі повідомили детективів Національного антикорупційного бюро про те, що виконувати ухвалу в цій та інших частинах підозрюваний не буде, окрім як внесення застави та утримання від спілкування із визначеними ухвалою особами», - з допису на Facebook-сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Виходить, закордонний паспорт Поляков теж здавати не збирається? На всякий пожежний залишив собі шлях для термінового від’їзду на «закордонний округ»?

Схожі новини