Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Показушна бронетехніка — для депутатських селфі

Поки депутати просиджували штани, імітуючи роботу у комітетах (нинішній тиждень — не пленарний) і роздумуючи, на який би «закордонний округ» махнути на літні канікули, під Верховною Радою вишикувалася бронетехніка. Ні, це не депутатські «воділи» підігнали поближче VIP-«броньовики» в очікуванні шефів. Під стіни парламенту зігнали військові машини.

Очевидці і ті, хто дізнався про «броньований з’їзд» з ранкових стрічок новин, губилися у здогадках: до чого б це? Хтось, грішним ділом, подумав, що у Верховній Раді призначили позачергове пленарне засідання, аби проголосувати за якесь «народонеугодне» рішення. Ось, мовляв, і зігнали бронетехніку, щоб вуличні протестанти і не думали до депутатського лігва наближатися. «А може, президент терміново підписав указ про мобілізацію неугодних депутатів? - жартували інші. - А щоб «новобранці» не розбіглися, їх вирішили тут же, під Верховною Радою, у броньовики «спакувати» — і в АТО».

Поки коментатори губилися у здогадках, інтригу розвіяла парламентська прес-служба. Там заявили, що військова техніка під стінами ВР — це виставка до урочистостей, присвячених 20-річчю з часу підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО. А експонати для ознайомлення «Укроборонпром» підігнав. Одне слово, влаштували показуху для закордонних гостей, серед яких анонсували голову Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі. Ось тільки така «парада» під Верховною Радою виглядає, м’яко кажучи, недоречною. Як танк на постаменті посеред поля бою.

Якби депутати скинулися і купили хоча б кілька БТРів і танків для наших хлопців на сході (ініціатива була, та загула) — хай би піарилися, виставивши закуплену техніку перед відправкою в АТО під Верховною Радою. Хай навіть своїми портретами «броньовики» обліпили б і назвали придбані машини на честь себе, коханих. А так що: для НАТОвських гостей — виставка, депутатам — безкоштовний майданчик для селфі. Хоча ні, не безкоштовний. Хтось же за цю показуху заплатив, і точно не 10 тисяч гривень, і точно не зі своєї кишені. Пригнати військову техніку — це ж не запряжені кіньми фіри під Верховну Раду стягнути.

Скажете, задля іміджу держави і мільйонів не шкода. Та тільки імідж не у тому місці і не у той час нарощувати взялися. У країні, яка воює, досягнення «оборонки» на фронті, а не лише на виставках потрібно демонструвати. І вже точно — не під стінами Верховної Ради.

Поки в «Укроборонпромі» парадно звітують про те, скільки чого з конвеєрів зійшло і яку кількість відремонтованої чи осучасненої техніки вже передали Збройним силам, експерти і журналісти озвучують те, що залишається за кадром і псує парадну картину. Найсвіжіша інформація, яка спливла, стосується  документа, адресованого міністром оборони Раді нацбезпеки й оборони. Це — багатосторінковий звіт про проблеми у діяльності оборонно-промислового комплексу, який проаналізувало видання «Дзеркало тижня». Ось лише кілька ключових витягів з цього аналізу: «За оцінкою Міноборони, оборонно-промисловий комплекс країни не в змозі повною мірою забезпечити потреби Збройних сил в озброєннях, військовій та спеціальній техніці у зв’язку з недостатніми обсягами серійного виробництва нових і модернізованих озброєнь та військової техніки, що пов’язано зі старінням виробничих фондів і неефективним їх використанням. За інформацією міністра оборони, у 2016 р. ДП «Київський бронетанковий завод» поставив 26 БТР-3ДА замість належних 42, ДП «ХКБМ ім. Морозова» — половину із замовлених тренажерів для танка Т-64, КБ «Артилерійське озброєння» у визначені контрактом терміни поставило 98 одиниць 82-мм мінометів замість 140, завод «Маяк» — 250 одиниць 120-мм міномета «Молот» замість 280. Зрив термінів виконання контрактів підприємствами і кількість недопоставленої техніки й озброєнь істотно позначаються на боєздатності та обороноздатності збройних сил. Найбільшою ж проблемою Міноборони вважає недостатню кількість бронетранспортерів, які виробляють підприємства «Укроборонпрому», що не дозволяє на сьогодні укомплектувати понад три десятки батальйонів».

Відмазку «грошей немає» ніхто не скасовував. Але їх і не буде, якщо навіть те, що є, витрачати на показушні виставки під Верховною Радою чи військові паради до Дня Незалежності. Може, «виставлятися» будемо, коли переозброїмо армію за НАТОвськими стандартами  і водрузимо прапор перемоги у нині окупованих Донецьку, Луганську та Криму? 

Схожі новини