Передплата 2024 ВЗ

Без справжніх лідерів медалей не здобудеш

Чемпіонат світу з шахів у російському Ханти-Мансійську не був для збірних України вдалим: обидві команди, жіноча й чоловіча, повертаються додому без нагород. У жінок попереду РФ, Китай, Грузія, а серед чоловіків призерами стали Китай, Росія і Польща.

 Близькими до здобуття нагород були наші жінки, які сім турів поспіль перебували серед лідерів. Але поразки на фініші від збірних Грузії (1,5:2,5) і РФ (1:3) дозволили найближчим конкурентам перегнати українську команду. Можна тільки висловити жаль, що з певних причин відмовилися від участі в чемпіонаті світу сестри-львів’янки Анна і Марія Музичук. Із ними “синьо-жовта” команда неодмінно була би фаворитом змагань... Дівчата, що грали в Ханти-Мансійську за збірну України, виступили в силу своїх можливостей. У кожному матчі старалися, але лише шостий командний рейтинг на турнірі дався взнаки у вирішальних матчах. Як і збірна Індії, збірна України набрала 12 очок, але за додатковими показниками фінішувала п’ятою. Анна Ушеніна набрала 4 очки (у 8 партіях), Наталія Жукова — 3,5 (8), Інна Гапоненко — 4,5 (7), Юлія Осьмак — 4 (7), Наталія Букса — 4 (6). Як бачимо, молода львівська шахістка  Букса показала найкращий результат у нашій команді (за співвідношенням набраних очок і зіграних партій). Наталія здобула цінний досвід виступів за національну збірну і має добрі перспективи залишитися у її складі.

Наша чоловіча збірна прикро вразила, насамперед  відсутністю прагнення до перемоги. Невдало виступили лідери «синьо-жовтої» команди, Руслан Пономарьов і Антон Коробов, — по 2,5 очка в семи партіях. Вони не виграли впродовж чемпіонату жодної партії, як і ще один наш шахіст, Олександр Арещенко — 3 (7).  Загалом, тих виграних партій було лише п’ять, усі на шахівниці номер 4. На ній виступали Олександр Мойсеєнко (5,5 очка у 8 партіях), включений до збірної в останню мить замість Андрія Волокітіна, що занедужав, і львів’янин Мартин Кравців (4 очки в 7 партіях). Попереду української збірної фінішували збірні Китаю (16 очок), РФ (15), Польщі (12), Індії (11) і Туреччини (10). Наша чоловіча збірна, як і збірні Білорусі й США, набрала тільки вісім очок.

Результати обох чемпіонатів свідчать, що для досягнення високих результатів наразі не можна обійтися без провідних шахістів України, зокрема сестер Музичук, Василя Іванчука, Павла Ельянова, Юрія Криворучка. Попереду цього року ще командний чемпіонат Європи. Шаховому керівництву України є над чим замислитися...

Схожі новини