Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Готуймо у Європу віз, бо ми вже маємо безвіз!

Якихось два місяці тому мала у Відні випадкову розмову з росіянином.

Робила інтерв’ю з нашим студентом, що вчиться у Віденському університеті, а поруч у кафе сидів якийсь чоловік і уважно прислухався до нашої розмови. Скориставшись тим, що офіціант нас перервав, щоб прийняти замовлення, чоловік за сусіднім столиком запитав нас англійською, якою мовою говоримо. Сказали, що українською. Тоді перейшов на російську. Ставив різні запитання, серед яких і таке, чи важко отримати візу в Австрію, бо, мовляв, чув, що українцям часто відмовляють. Я відповіла, що не важко, крім того, нагадала йому, що незабаром українці будуть їздити у Європу без віз. На що росіянин, який, признався, що давно живе у Відні, скептично зауважив: “Цього не буде ніколи!”. “Чому це? - питаю. - Обов’язково буде. І дуже швидко! Вже цього літа українці поїдуть у Європу без віз”. “Цього не буде ніколи!” - стояв на своєму росіянин. “Побачите”, - відповіла я і відвернулася, давши зрозуміти, що дискусія завершена.

Кажуть, обіцяного три роки чекають. Свої три роки ми вичекали, і нарешті те, що вже здавалось нездійсненним (Європа добряче нам попсувала нерви), стало реальністю. 17 травня у Європейському парламенті відбулося підписання остаточного рішення ЄС про надання Україні безвізового режиму. Це остання формальність, яка відчиняє українцям двері до Європи!

Росія, вочевидь, до останнього сподівалась, що Європа нас “кине”. Не просто сподівалась, а всюди, де могла, шкодила, намагалась загальмувати чи навіть зупинити євроінтеграцію України. Втім, наш східний сусід завжди ревниво ставився до будь-яких самостійних кроків України. Згадаймо істерику, яку Росія влаштувала, коли Україна раніше за неї вступила у Світову організацію торгівлі. Росія все робила, щоб вступити у СОТ, як мінімум, одночасно з Україною. Будь-який успіх нашої держави — болючий удар не лише по російському імперському самолюбству, а й по авторитету кремлівської верхівки. Яку перспективу своїм громадянам може запропонувати президент Путін? Як не тужиться, нічого, окрім надутого шовіністичного пузиря, запропонувати не може.

Коли безвіз для України став доконаним фактом, росіянам нічого не залишається, як казитися від заздрощів. Уїдливий штамп “А що вам дав той Майдан?” кремлівські пропагандисти змушені списати через неактуальність. Звісно, ворог не заспокоїться. Вже бачимо і чуємо, як пропагандисти і агентура намагаються усіляко применшити переваги безвізового режиму. То лякають, що усі молоді та працездатні українці рвонуть за кордон (хоча безвіз не дає права на працю, для цього, як і раніше, треба отримати робочу візу). То, навпаки, зловтішаються, що більшість українців ледь не жебраки, мовляв, за які “шиші” будуть подорожувати. Але черги за біометричними паспортами спростовують цей месидж.

Болісна реакція Росії на наш безвіз цілком зрозуміла. Це не лише заздрість. Це усвідомлення того, що Україна остаточно відривається і робить колосальний крок до Європи. А значить, і до європейських цінностей, європейських стандартів. Чим більше українців їздитиме у Європу, чим швидше побачать і відчують контраст між “русским миром” і “не русским”, тим швидше станеться головне - “русский мир” вивітриться з багатьох загиджених пропагандою голів.

За часів комуністичної Польщі поляки мали можливість подорожувати до багатьох європейських країн без віз (мали відповідні угоди). Там їм відкривалося “третє око”: люди бачили, що можна жити по-іншому, без комуністичних маразмів, цензури, переслідувань, а головне — у достатку. Саме це було рушієм змін у Польщі, сприяло повстанню “Солідарності”, підштовхувало поляків до переосмислення своїх реалій.

За статистикою, до сьогодні у Європу їздило приблизно вісім відсотків українців. Це мізер. Люди, за великим рахунком, і не знають, що таке Європа. Але Революція гідності показала, що інтуїтивно українці прагнули саме європейського майбутнього!

Водночас безвіз - це і виклик, випробування для України і українців. У першу чергу, звісно, для влади. Не забуваймо, що ухвалено і своєрідний запобіжник — механізм процедури призупинення безвізового режиму. Будьмо свідомі і того, що ворог не дріматиме. Кожен промах чи банальний скандал буде роздмухувати до масштабів вселенської трагедії. Відтак і владі, і пересічним українцям, що виїжджатимуть без віз за кордон, треба бути максимально обережними і пильними, не давати щонайменших підстав для псування іміджу країни.

P.S. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна не повинна зупинятися на досягнутому, а ставити перед собою більш амбітні плани. «Нашою метою має бути вступ до Євросоюзу. Повинен бути чіткий план, який ми повинні узгодити з Євросоюзом», — наголосив міністр.

Схожі новини