Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від романтичного португальця до голої дупи українця...

«Євробачення» дивилася без захоплення, але з цікавістю. Більшість виконавців не вразили. Цьогорічному конкурсу, як на мене, бракувало драйву, креативу і видовищності.

Перемога португальця засмутила. Не тому, що він її не заслужив. Якщо і глядачі, і журі були одностайні, то значить, заслужив. Просто я зробила висновок, що в музиці нічого не тямлю. Бо його ліричний виступ мені не сподобався. Пісня видалась нудною, манера виконання… дивною. Хоча багато хто називає її оригінальною. Навіть половини пісні не дослухала, пішла на кухню робити собі чай. Вже пізніше прочитала, що Сальвадор Собрал має серйозні проблеми зі здоров’ям. З народження — вада серця. Напередодні конкурсу йому зробили операцію. Через хворобу навіть не брав участі у репетиції півфіналу. Символічно, що співав про серце, яке «все витримає і зможе любити за двох». Якби знала це раніше, можливо, по-іншому сприймала б цей номер. Але таку інформацію прочитала вже після його тріумфу…

Вболівала і голосувала за білорусів. Дует мені дуже сподобався. Підкупили не лише позитивним настроєм, а насамперед тим, що співали білоруською мовою. Це було знаково. Рідна мова в Білорусі вмирає, витісняється російською, тому цей виступ був особливо цінним. І співзвучний українцям, які також відвойовують рідну мову у  «русского мира». Показово, що саме Україна дала Білорусі 12 балів.

До речі, якби усі виконавці співали рідною мовою, конкурс мав би більше національного колориту. Можливо, те, що майже усі співають англійською, додає відчуття одноманітності й прісності.

Сподобались мені румуни і пухкенький хорват із голосом оперного співака. Але знову мої вподобання не збіглися з рішенням професійного журі та більшості європейської публіки. Багато хто напередодні фіналу хвалив італійця, пророкував йому перемогу.  Пісня була непогана, номер веселий, але, як на мене, не більше.

Виступ українського рок-гурту О.Torvald відверто розчарував. З голови не виходила думка: як можна було так довго і нудно, у кілька етапів, проводити національний відбір, щоб врешті-решт визначити саме цю групу? Не розумію, чим керувалися українці та члени журі, голосуючи за них? Невже не було зрозуміло, що цей виступ аж ніяк не тягне на переможний?! «Євробачення» не Олімпіада. Гасло «головне участь» не підходить. На таких конкурсах треба або претендувати на перемогу (принаймні, на пристойне місце), або взагалі не брати участі. 24-те місце з 26-ти для господаря конкурсу — це прикро (найгірший результат за весь час участі українських виконавців у «Євробаченні»). Мимоволі виникала асоціація з «Гринджолами». За О.Torvald було так само незручно, як свого часу за франківський гурт. Хоча «Гринджоли» з хітом Помаранчевої революції  «Разом нас багато» посіли 19-те місце. Вигук фронтмена гурту Євгена Галича “Слава Україні!” після виступу видався мені недоречним, зайвим. Зал зреагував мляво... А результат виступу засвідчив, що на патріотизмі у таких конкурсах не виїдеш. Усьому своє місце.

А ось українські ведучі — Володимир Остапчук, Олександр Скічко і Тимур Мирошниченко — радували око. На конкурсі найбільше сподобалися саме вони. Молоді, симпатичні, харизматичні, артистичні, з хорошою англійською, з почуттям гумору і такту. До цієї трійці було прикуто аж занадто багато уваги, але популярність, яку вони здобули, цілком виправдана. Часом здавалося, що вони більші зірки, ніж конкурсанти.

Ну, і не обійшлося без ложки дьогтю. Під час виступу Джамали у фанзоні на сцену вибіг явно нездоровий чоловік з прапором Австралії, зняв штани і показав голу дупу. Пізніше з’ясувалося, що це не австралійський фанат, а український пранкер, скандальний журналіст Віталій Седюк. Ця ідіотська витівка, звичайно, зіпсувала загальний піднесений настрій. Особливо шкода було Джамалу, яка, щоправда, виявила професійну витримку і холоднокровність, вдала, що нічого особливого не сталося, та спокійно продовжувала співати. У цій ситуації велике питання до охорони сцени: де вона була, чому вчасно не зреагувала, чому допустила цю ганьбу? Декілька секунд охорона «спала». За цей час можна було встигнути не лише дупою перед камерами покрутити, а й Джамалу вбити! Тепер ця дупа стане головною зіркою усіх ток-шоу на російських пропагандистських телеканалах. Вони вже вправляються у дотепах, мовляв, це і є «справжнє обличчя» «Євробачення» в Україні. Не забарилися в Росії прив’язати цей конфуз до безвізового режиму, мовляв, ось так Україна з голим задом іде в Європу. Хулігана вже запроторили за ґрати. Тепер йому світить покарання — від штрафу до п’яти років позбавлення волі.

Загалом Україна гідно впоралася з проведенням «Євробачення» — попри справедливу критику і безпідставне критиканство, попри скандали і конфузи, свято вдалося. Адже це було насамперед свято пісні, свято для мільйонів прихильників гарної музики...

Схожі новини