Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не поважаєш європейські цінності? Макрон не подарує

Про ці цінності згадав кандидат у президенти Франції Емануель Макрон. Наголосив: якщо стане господарем Єлисейського палацу, Париж виступатиме за те, аби ЄС запровадив санкції проти Польщі. За словами Макрона, Варшава “порушує засади ЄС і демонструє брак поваги до європейських цінностей".

Цю тему Макрон продовжив і на першотравневому мітингу в Парижі. “Усі ви знаєте друзів і союзників Ле Пен, - заявив лідер руху “Вперед”, звертаючись до своїх прихильників. - Це режими Орбана, Качинського і Путіна, які не є устроями відкритої і вільної демократії. Там щодня порушуються численні свободи, а разом із ними - наші принципи”.

У Польщі на Макрона образилися. "Укотре під час виборчої кампанії у Франції, союзницькій країні, котра так само, як і Польща, належить до ЄС та НАТО, кандидат, який бореться за найвищу посаду в державі, вдається до неприпустимих порівнянь і спрощень, які вводять в оману громадську думку”, - заявило польське МЗС. У відомстві, зокрема, наголосили: "зарахування Ярослава Качинського до кола друзів Марін Ле Пен, які порушують різноманітні свободи, є недоречним і безвідповідальним".

Із Путіним усе зрозуміло... Але чому Макрон згадав про Орбана й Качинського? А тому що ці політики схильні до авторитарного способу правління. Буквально днями угорський парламент, більшість у якому має партія Орбана, намагався припинити роботу університету, заснованого американським фінансистом Соросом. Орбану не до вподоби діяльність фінансованих Фондом Сороса неурядових організацій, які критикують угорську владу... А у Польщі правляча партія Качинського прибрала до рук публічні медіа і фактично позбавила дієздатності конституційний суд. Опозиція тепер не має як стримати владу. Та почувається безкарною...

Останнім часом деякі європейські політики говорили не так про цінності, як про ціни. Рахували, зокрема, яких збитків зазнають їхні держави через антиросійські санкції, запроваджені ЄС через анексію Криму й частини Донбасу... А Макрон нарешті згадав про цінності! Коли Макрон перераховує Путіна, Орбана й Качинського через кому, це зовсім не означає, що кандидат у президенти Франції ставить між цими політиками знак рівності. Але це означає, що до усіх порушень демократичних свобод, більш і менш серйозних, Макрон, коли стане президентом Франції, ставитиметься однаково серйозно.

Якщо Макрон як лідер однієї з найвпливовіших держав ЄС знову зробить європейські цінності головним пріоритетом євроспільноти, Україна буде у виграші. За такого підходу, зокрема, навряд чи хтось із євросоюзівських політиків наважиться говорити про зняття з Росії санкцій до того часу, поки Москва не піде з Донбасу й не поверне Крим. Зрештою, Росія пішла на нас війною саме тому, що Україна обрала курс на зближення з ЄС... Водночас, у Києві мають розуміти: до представників української влади Макрон ставитиметься так само вимогливо, як і до Орбана з Качинським. А відтак, жодної неповаги до тих цінностей, які Київ декларує як спільні для Європейського Союзу і України, Макрон нашим політикам не подарує.

Схожі новини