Передплата 2024 «Добрий господар»

Климовича зі скандалом переобрали, а Хом'яка не спромоглися виключити

Климовича зі скандалом переобрали головою Львівської обласної організації НСЖУ, а новоприйнятого Хом'яка не спромоглися зі Спілки виключити.

Втретє поспіль головою Львівської обласної організації Національної Спілки журналістів обрали Ярослава Климовича. Щоправда, цього разу з гучним скандалом.

Те, що на 27-й звітно-виборній конференції організації штормитиме, було зрозуміло ще за кілька тижнів до її проведення. Напередодні, а саме 3 лютого, одіозний львівський екс-податківець, один з колишніх керівників СДПУ (о) Мирослав Хом'як, який зараз очолює обласний осередок партії «Наш край», вступив у Національну спілку журналістів України. Відповідне рішення ухвалив секретаріат під керівництвом Климовича. Це шокувало і обурило багатьох львівських журналістів. Адже Мирослав Хом'як відомий тим, що у мракобісні часи правління країною клану Кучми-Медведчука використовував посаду керівника міської податкової для грубого тиску та залякування незалежних ЗМІ, які дозволяли собі критикувати той режим. Відповідно, людина, яка гнобила свободу слова в Україні, апріорі не має морального права бути в одній творчо-професійній організації з тими, хто боровся за демократію, свободу слова та інші європейські цінності. Крім того, пан Хом'як не має жодного відношення до журналістики як професійного цеху. Сам ані за фахом, ані за покликанням не є журналістом. Лише дуже відносно його можна вважати причетним до журналістики, оскільки нібито є власником радіостанції "Львівська хвиля" та інформаційної Інтернет-агенції "Гал-інфо". 

Відтак, зрозуміло, що прийом до спілчанських лав цієї одіозної особи став темою гострої та емоційної дискусії на конференції. Хоча сам Климович під час свого звітного виступу дав зрозуміти, що нічого страшного у прийомі Хом'яка до Спілки не бачить. Мовляв, все відбулося за процедурою. Але з такою позицією не погодились деякі делегати (на жаль, таких було небагато, переважна більшість демонструвала повний "одобрямс", чим особисто мені нагадувала делегатів якоїсь партійної конференції у "незабутні" радянські часи). Першим з критикою такого кроку львівського осередку виступив колишній голова Львівської організації НСЖУ, а нині секретар Національної спілки журналістів України, генеральний директор Видавничого Дому "Високий Замок" Степан Курпіль. Він наголосив, що систему характеризує не так помилка, як реакція на помилку. А реакція Климовича на критику є неадекватною. "Замість бажання виправити помилку, було бажання усіляко виправдати її. Багатьом львівським журналістам, м'яко кажучи, не затишно бути разом з таким, як Хом'як, в одній спілці. У тому числі і мені. Але це той випадок, коли не я повинен піти, - сказав Степан Курпіль. 

Ось такий "одобрямс". Як у застійні радянські часи
Ось такий "одобрямс". Як у застійні радянські часи

Про скандальний прийом Хом'яка до Спілки журналістів говорили і ще кілька виступаючих. Зокрема, було декілька пропозицій проголосувати тут же на конференції за виключення Хом'яка зі Спілки, щоб виправити помилку і врятувати репутацію спілки. 

Та відверте і свідоме небажання виправляти цю помилку виявилось у подальшому ході конференції.  Ні головуючий ( голова Сокальської районної ради Микола Пасько), ні переобраний голова Ярослав Климович так і не поставили на голосування цю пропозицію. Натомість Климович старався обмовити і образити своїх опонентів.

Степан Курпіль і я на знак протесту вчинили демарш і покинули конференцію. 

Схожі новини