Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Саакашвілі може залишитися без громадянства? 

Коли кілька днів тому нардеп з «Опоблоку» Вадим Рабінович заявив у телеефірі, що екс-губернатора Одещини Михайла Саакашвілі потрібно видати Грузії, перед цим позбавивши його українського громадянства, навряд чи хтось сприйняв таку заяву серйозно. Попіаритися на будь-чому — у стилі Рабіновича. Ось тільки у цьому випадку, схоже, дим не без вогню.

Саакашвілі може залишитися без громадянства? 
Саакашвілі може залишитися без громадянства? 

Інформацію про те, що його збираються позбавити громадянства, оприлюднив сам Саакашвілі.  

«Моє дуже добре інформоване джерело повідомило, що президент Порошенко доручив Кононенку і його спільнику Грановському (нардепи, яких називають «сірими кардиналами» «БПП». - «ВЗ»), неформальному куратору судових справ у корупційній піраміді Адміністрації президента, зай­нятися підготовкою питання про позбавлення мене громадянства за рішенням суду.

Міжнародне право та українське законодавство забороняють позбавляти громадянства громадян України, якщо у них немає іншого громадянства (після того, як Саакашвілі отримав український паспорт, на Батьківщині, де проти Саакашвілі порушили кілька кримінальних справ, не забарилися з позбавленням його грузинського громадянства. - «ВЗ»). Дуже шкода, що президент не тільки користується послугами цих відверто бандитських шахраїв, а й прислухається до їхніх порад. У будь-якому випадку це рішення не матиме нічого спільного з правом та тільки зміцнить мою рішучість і рішучість всієї, вже багатотисячної команди, боротися до переможного кінця», - такий допис з’явився на сторінці Саакашвілі у Facebook.

Після прочитаного напрошуються два варіанти. Або, скориставшись випадом Рабіновича (той заявив, що вже звернувся до Ген­прокуратури й МВС з проханням розглянути питання щодо екстрадиції Саакашвілі), екс-губернатор вирішив згустити фарби, щоб додати собі образу неугодного владі і підігріти обурення співчуваючих. Після прощального брифінгу з жорсткою критикою на адресу президента це — можливість отримати додаткові бонуси для тепер уже Саакашвілі-опозиціонера. Бачите, мовляв, яку розправу замислили за те, що пішов проти системи! 

Варіант другий: можна припустити, що на Банковій знайшли надійний спосіб, як не допустити Саа­кашвілі на політичну авансцену. Якщо не вдається нейтралізувати опозиційний запал Міхо, можна нейтралізувати шанси Саакашвілі потрапити до Верховної Ради (тим паче, що ймовірність дострокових парламентських виборів наростає). Без українського паспорта екс-губернатор точно не зможе балотуватися. Але тут виникає питання: якщо сценарій про позбавлення Саакашвілі громадянства не вигадка, то чи усвідомлюють його режисери наслідки такої «спецоперації»? Скандал з відібраним паспортом так мобілізує прихильників (потенційних у тому числі) Саакашвілі, що його рейтинг стрімко зросте. А, враховуючи, що особистий рейтинг Міхо, - це аванс його політичному проекту, примножиться і популярність заявленої партії. Після ефективної розкрутки буде неважливо, чи поведе свою політсилу на вибори особисто Саакашвілі: достатньо буде прив’язки до його прізвища. Сумнівно, що на Банковій готові власноруч подвоїти, а то й потроїти рейтинг Міхо на і без того високому політичному старті екс-губернатора. 

А в разі згоди на екстрадицію Саакашвілі офіційний Київ взагалі б перед цивілізованим світом не відмився. Це що виходить: покористувалися реформатором, надавши йому українське громадянство, а через півтора року вирішили назад повернути — вже як підозрюваного у злочинах, за які у Грузії чималий строк світить? 

Фото зі сайту trassae95.com

Схожі новини