Передплата 2024 «Добра кухня»

На заборону Меджлісу треба відповісти кримськотатарською автономією

Треба виявити максимальну солідарність із народом, який в умовах російської окупації Криму продовжує займати проукраїнську позицію. Найкращий спосіб це зробити - реалізувати ідею про створення на півострові національної автономії кримських татар.

29 вересня Верховний суд РФ відхилив апеляцію на рішення так званого Верховного суду Криму про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Отже, діяльність абсолютно легітимного органу, який представляє інтереси кримських татар, у Росії, а фактично на території окупованого нею українського Криму, стала з точки зору російського “правосуддя” незаконною.

Звичайно, це помста за виразно проукраїнську позицію, яку від початку російської окупації Криму займали Меджліс і переважна більшість кримських татар, які проживають на півострові. Є думка (її висловив, зокрема, російський адвокат Фейгін), що заборона стала відповіддю Кремля на позицію Меджлісу щодо недавніх парламентських виборів у РФ. Меджліс закликав кримських татар не брати участі у голосуванні (і вони своїх лідерів послухали), у такий спосіб ще раз наголосивши: Крим - не Росія, а Україна. Але, гадаю, це просто збіг. Верховний суд РФ заборонив би Меджліс, навіть якби цих парламентських виборів не було. Кримські татари путінському режиму вже давно як кістка в горлі, і заборона Меджлісу була лише справою часу.

Очевидно, репресії проти кримських татар на півострові посиляться. Після заборони Меджлісу, припускають правозахисники, у Криму можна буде “заробити” кілька років тюрми навіть за перепост заяви або інформації Меджлісу в соціальних мережах. Запросто “пришиють” потурання діяльності екстремістської організації... Що може зробити у такій ситуації Україна? Треба показати кримським татарам, що ми про них не забули. Треба виявити максимальну солідарність із народом, який в умовах російської окупації Криму продовжує займати проукраїнську позицію.

Найкращий спосіб це зробити - реалізувати ідею про створення на півострові національної автономії кримських татар. Із цією ініціативою ще 18 травня цього року, у день 72-х роковин депортації кримських татар, виступив Петро Порошенко. "Із запізненням усвідомлюємо необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар, - заявив тоді, зокрема, президент України. - Ми зобов’язані розпочати в парламенті України процес внесення змін та доповнень до розділу X Конституції України — "Автономна Республіка Крим", які повною мірою витікали б із невід’ємного права кримських татар на самовизначення у складі суверенної і незалежної Української держави".

Процес, про який говорив Порошенко, хоч і не швидко, але йде. У четвер, 23 вересня, Верховна Рада України затвердила рекомендації червневих парламентських слухань. На думку депутатів, “доцільно розглянути питання зміни статусу Автономної Республіки Крим на Кримськотатарську Автономну Республіку", а кримські татари, кримчаки й караїми мають бути визнані у Конституції корінними народами України. Отже, і президент, і парламент згідні: національній автономії кримських татар у Криму бути!

Було би добре, якби відповідні зміни до Основного закону були проголосовані у Раді ще на нинішній її сесії, аби нарешті розставити усі крапки над “і”. А то російські агенти впливу вже лякають кримськотатарською автономією... жителів Херсонської області. “В інформаційному просторі артикулюється міф про те, що кримські татари збираються створити національну автономію на території Херсонщини, - розповіла нещодавно перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова. - Це неправда”. Але ж деякі люди вірять...

 

 

Схожі новини