Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чиновники під мікроскопом 

Цим «мікроскопом» мало стати електронне декларування доходів держслужбовців. Але він вдруге «зламався»...

Дві категорії нашого населення — школярі та чиновники — прагнули б відтермінувати 1 вересня. Чому діти, зрозуміло: бо їм хочеться продовжити безтурботні канікули. А от держслужбовці мріють про інші вакації — такі, які б дали змогу уникнути звіту про свої статки-маєтки (аби згодом можна було перевірити, наскільки законно вони нажиті, чи сплачено податки). Але ця голуба мрія чиновництва не збудеться: 1 вересня 2016 року таки дано старт обов’язковому електронному декларуванню доходів держслужбовців. Тепер суспільство знатиме, хто, де, як і за що живе...

Заповнити електронну декларацію на кількох десятках віртуальних аркушів упродовж найближчих 60 днів повинні держслужбовці та члени їхніх сімей, особи, які обіймають відповідальні і особливо відповідальні посади у країні. Зокрема, президент, прем’єр-міністр, його радники і помічники, члени уряду та їхні заступники, члени Національних комісій, Антимонопольного комітету, Фонду державного майна, Національного банку, голови держадміністрацій, керівники державних органів та їхні заступники, юрисдикція яких розповсюджується на всю Україну. А ще — народні депутати, судді, прокурори, слідчі, військові з числа вищого офіцерського складу. Ці посадовці мають оприлюднити свою зарплату, премії, матеріальні допомоги, рахунки у банках, транспортні засоби, нерухомість (при цьому вказати її вартість на момент придбання і за останньою оцінкою). Слід задекларувати успадковану, недобудовану нерухомість, наявну готівку, якщо її сума перевищує 68 900 грн., ювелірні вироби. Мають задекларувати також авторські права, патенти, товарні знаки, які дають змогу отримувати гонорари. Такий звіт потрібен, щоб порівняти, наскільки офіційно зароблене відповідає тому, чим володіють “державні мужі”, переконатися, чи сплачено всі податки.

У випадку, якщо чиновники та їхні родини відмовляться звітувати про свої активи, приховають від суспільства щось зі своїх набутків, їх чекають санкції. Якщо сума “заначки” перевищуватиме 362 500 грн., чиновників покарають штрафом у розмірі від 2,5 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів (відповідно 42500 — 51000 грн.). Або ж відправлять на громадські роботи тривалістю 150-240 годин. Для злісних порушників передбачено позбавлення волі на строк до двох років із забороною на три роки обіймати керівну посаду.

Електронне декларування — серйозна перепона для злодійкуватих чиновників. В успішному її функціонуванні Захід бачить шанс для подолання корупції в Україні. Якщо цей запобіжник запрацює, Євросоюз не вагаючись надасть нам безвізовий режим, а Міжнародний валютний фонд виділить чергову позику.

Донедавна було побоювання, що цього не вдасться досягти. А все через те, що 15 серпня було зірвано обіцяний на цей день старт електронних декларацій. Клерки Держспецзв’язку говорили про технічні недопрацювання проекту, через які начебто і не видали дозвільного сертифіката. Але у суспільстві вкоренилася думка, що цей “рентген” чиновників заблокували зацікавлені люди на... Банковій. Ті, яких підозрюють у тісних зв’язках з олігархатом. Президент спростував ці підозри, сказав, що на антикорупційну реформу у нього є тверда політична воля. 

У четвер “електронка” запрацювала. Точніше, повідомили, що запрацювала. Насправді вийшов пшик. Відвідувачі сайту https://portal.nazk.gov.ua/, де розміщено зразок е-декларації, у тому числі автор цих рядків, так і не змогли зайти туди. Хоча до виправлення “блудів” було залучено найкращих ІТшників країни. Можливо, до кінця 1 вересня вдалося виправити огріхи... 

Побутує думка, що і тепер невдоволені новацією держслужбовці, зокрема народні депутати, спробують обійти цей суспільний контроль. Під час осінньої сесії намагатимуться ухвалити зміни до відповідного закону, які знівелюють його призначення. За словами керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, “демократична більшість” домовилася з “Опозиційним блоком”, щоб внести норму, яка дозволяла б не показувати в е-деклараціях статків найближчих родичів (саме на них зазвичай записують незаконно нажите багатство). А ще дорогі наші парламентарії хочуть, щоб держслужбовців не карали криміналом, якщо ті раптом “забудуть” щось вписати зі своїх статків. 

Керівники західних держав, які вболівають за українські справи, міжнародні правові організації сподіваються, що українська влада не допустить дискредитації електронного декларування доходів чиновників. Якщо ж ця реформа виявиться фікцією, довіра до нашої влади впаде остаточно, у тому числі з боку суспільства. Наслідки такого розчарування передбачити тяжко.

Схожі новини