Передплата 2024 ВЗ

Європейський “пацієнт” радше живий, ніж мертвий

Європейці подивилися на проблеми, які “Брексіт” уже “подарував” британцям, і подумали: “Ні, нам такого “щастя” даром не треба!”.

Після того, як на британському референдумі більшість тих, хто голосував, висловилася за вихід Сполученого Королівства з Європейського Союзу, апокаліптичних прогнозів не бракувало. “Брексіт”, казали експерти, спричинить ефект доміно. У країнах-членах ЄС зросте популярність так званих євроскептиків, тож нові референдуми щодо членства у євроспільноті не за горами. А через якийсь час Євросоюз узагалі розвалиться... Але ці песимістичні прогнози не справджуються. Як свідчать дані соцопитувань, наслідки “Брексіту” інші: незадоволені Євросоюзом європейці нарешті його полюбили!

Чи не найбільше у Європі з “Брексіту” тішилася лідер французького Національного фронту Марін Ле Пен. Ця євроскептична мадам публічно поздоровила британських прихильників “Брексіту: мовляв, “Фрексіт” уже не за горами... Іще кілька місяців тому погану думку про Євросоюз мали аж дві третини французів. Але після “Брексіту” французів, які не хочуть виходу країни з ЄС, стало на кільканадцять відсотків більше, ніж тих, хто мріє про “Фрексіт”. Відповідно, перспективи Ле Пен на майбутніх президентських виборах (весна 2017 року) вже не такі райдужні.

У ФРН останнім часом зростала популярність євроскептичної партії “Альтернатива для Німеччини”. Вона “піднялася”, зокрема, на жорсткій критиці міграційної політики уряду Ангели Меркель. Але після “Брексіту”, кажуть соціологи, прихильників антиєвропейської “Альтернативи” вперше за останній час поменшало. Зате підтримка Меркель, яка завжди виступає за зміцнення Євросоюзу, зросла до 59 %. Більше німців, ніж до “Брексіту”, декларують свою готовність голосувати на виборах у бундестаг саме за партію Меркель, Християнсько-демократичний союз.

Більшість голландців після “Брекстіу” - проти “британського” референдуму і за членство Нідерландів у ЄС. У Данії за такий референдум було до “Брексіту” 40 % громадян, а після стало 32 %. 70 % данців і фінів підтримують членство своїх країн у ЄС, а в Австрії, де до “Брексіту” вийти з ЄС хотіли 49 % громадян, таких тепер лише 30 %. Підтримка ЄС у Австрії зросла настільки, що навіть кандидат у президенти (конституційний суд Австрії наказав повторити другий тур виборів) від праворадикальної Партії свободи Норберт Гофер відмовився від антиєвропейської риторики. Каже, вихід Австрії з ЄС “був би помилкою”.

Чому ж “Брексіт” не посилив, як передбачали скептики, а послабив антиєвросоюзівські настрої? Одна справа - галасувати “я проти ЄС, брюссельські бюрократи ніц не роблять”, і зовсім інша - побачити, до яких реальних наслідків призводить рішення про вихід із євроспільноти. У Британії відразу впав фунт, а міжнародні інвестори замислилися про те, аби розпочати виведення з Туманного Альбіону своїх активів. Британці, що працюють в інших кранах Євросоюзу, шукають можливості одержати громадянство однієї з держав ЄС. Бо не знають, чи після “Брексіту” зможуть вільно жити “на континенті” з британським паспортом... За оцінкою глави британського МЗС, “Брексіт” (а разом із ним політична невизначеність, «турбулентність») може тривати до шести років! Після виходу з ЄС Лондону треба буде підписати торговельно-економічні угоди з кожною з країн-членів євроспільноти... І нарешті, чи збережеться Велика Британія у своїх нинішніх кордонах? Лідери Шотландії, де більшість населення проголосувала проти “Брексіту”, хочуть організувати новий референдум щодо незалежності. І цього разу, кажуть соціологи, прихильники незалежної Шотландії мають усі шанси на перемогу... Європейці подивилися на проблеми, які “Брексіт” уже “подарував” британцям, і подумали: “Ні, нам такого “щастя” даром не треба!”.

 

 

 

Схожі новини