Передплата 2024 «Добрий господар»

ЄС - як та унтер-офіцерська вдова? Сам себе захотів “випороти”...

Відкладення безвізового режиму з Києвом стане величезною іміджевою поразкою Євросоюзу в Україні. 

На жаль, чутки про те, що у ЄС раптом захотіли вставити палиці у колеса українського безвізового “возу”, виявилися не чутками. Найбільш категорично висловився глава МВС Франції Бернар Казньов, який на засіданні ради міністрів внутрішніх справ Євросоюзу завив, що надання Україні (а також Грузії і Косову) безвізового режиму “не може бути розглянуто в найближчі тижні й місяці". Звісно, це лише слова, - але ж були і дії. На тому ж засіданні глави МВС країн-членів ЄС домовилися про механізм призупинення безвізового режиму з окремими державами. Мовляв, поки угода про такий механізм не набуде чинності, "ніяких нових рішень щодо візової лібералізації" не буде, заявив глава МВС Німеччини Томас де Мезьєр.

Загалом, великої біди в тому, що в ЄС вирішили перестрахуватися, немає. Україна, за даними самого Євросоюзу, особливої міграційної загрози для ЄС не становить, тож можна сподіватися, що механізм призупинення дії безвізового режиму України не стосуватиметься. Але поки цей механізм повністю затвердять, може пройти багато часу! А значить, запровадження безвізового режиму для України, який, не виключали оптимісти, запрацює вже влітку (реалісти говорили про осінь), можуть відкласти не невизначений, досить тривалий термін.

Можливі негативні наслідки затягування з безвізовим режимом для України можуть бути суттєвими. По-перше, це призведе до розчарування мільйонів українців у європейських політиках - і навіть у ЄС у цілому. “Самі ж підтвердили, що Київ виконав усі вимоги Євросоюзу щодо “безвізу”, - скажуть ці українці. - І тут же включили “задню”! Несерйозно”… “Українське суспільство сприймає скасування віз як індикатор готовності ЄС до тісної співпраці з Україною, - слушно сказано в заяві вітчизняних проєвропейських експертів. - Впровадження безвізового режиму носить вкрай важливе символічне значення, яке є важливішим за його практичний ефект... Затримка та будь-яке відтермінування рішення Ради ЄС про візову лібералізацію буде сприйняте в Україні як штучне затягування цього процесу. Це невідворотно буде використане скептиками — як в Україні, так і за її межами — та призведе до радикального падіння довіри до ЄС в українському суспільстві”.

По-друге, кажуть експерти, навіть не стільки сам безвізовий режим важливий, як те, що вайлуваті українські депутати прийняли задля “безвізу” купу надзвичайно важливих законів, зокрема, антикорупційних. Тож якщо ЄС зараз “кине” Україну з “безвізом”, добиватися від наших народних обранців прийняття потрібних українцям законів політикам Євросоюзу в подальшому буде набагато важче...

Відкладення “безвізу” стане величезною іміджевою поразкою ЄС в Україні. Європейські політики, що обумовлюють “безвіз” для України необхідністю затвердити загальний механізм його призупинення, пояснюють свої дії міграційною кризою. Так, вона справді настрашила європейських політиків. Бачачи негативну реакцію своїх виборців, вони бояться можливих розгромних поразок на найближчих виборах... Але склад “команди”, що виступила за відтермінування українського “безвізу” (Франція, Німеччина, Бельгія), нагадує традиційний пропутінський “оркестр” у ЄС. Тому в українців мимоволі складається враження, що без московського “диригента” знову не обійшлося... Нагадує ситуацію зі вступом України в НАТО. Альянс постійно каже про відкриті двері для Києва й Тбілісі, але фактично Кремль наклав на наше приєднання до НАТО своє вето... Невже на безвізовий режим також?

 

 

Схожі новини