Передплата 2024 ВЗ

Чи впаде голландський шлагбаум?

За даними останніх соцопитувань, прихильників і противників Угоди про асоціацію України з ЄС у Нідерландах уже практично порівну. Ще кілька тижнів тому більше було тих, хто хоче голосувати “проти”, тож тенденція - на користь української євроінтеграції.

Угода про асоціацію України з ЄС запалила перед потягом нашої євроінтеграції зелене світло. Аж раптом на цих рейках з'явився шлагбаум... Підніметься він чи ні, з'ясується вже 6 квітня, коли у Нідерландах відбудеться референдум щодо цієї Угоди.

Більшість голландців, які дали підписи, необхідні для організації референдуму, про Україну знають мало. Чому ж “повелися” на цю ідею? По-перше, у Нідерландах не бракує так званих євроскептиків, яким не до вподоби усе, що пов'язане з ЄС. По-друге, чимало голландців незадоволені міграційною політикою Євросоюзу, зокрема, квотами на прийом сирійських біженців. Тож підписалися за референдум, аби в такий спосіб висловити Брюсселю (і особливо Берліну) своє “фе”... По-третє, “українських” страхів додала тоді трагедія малайзійського “Боїнга”. Телекартинка, яку бачили голландці, була приблизно така: на сході України тривають збройні сутички, у ході яких одне з формувань збило ракетою, випущеною з “Бука”, пасажирський літак. І ось з країною, на території якої такий безлад, нам пропонують якусь асоціацію...

Проти Угоди про асоціацію активно виступає ультраправий голландський політик Гірт Вілдерс, лідер “Партії за свободу”. Завдяки гаслам на кшталт “Менше марокканців” цей Вілдерс досить популярний... Нинішні європейські ультраправі, і Вілдерс не виняток, орієнтуються на путінську Росію. (На плакаті голландських “Молодих соціалістів”, які закликають проголосувати на референдумі “за”, Вілдерс обнімається і цілується з Путіним). Тож можна сміливо припустити, що до ідеї голландського референдуму Кремль певні зусилля доклав... Утім, участь Вілдерса у кампанії “проти” зіграла з її організаторами злий жарт: вона активізувала тих голландців, які ненавидять ультраправих. Їх ідейні противники, може, і не планували йти на референдум. Але тепер, коли побачили, хто саме виступає проти Угоди, обов'язково підуть - і проголосують “за”.

Що буде, якщо, попри усі зусилля прихильників Угоди, більшість голландців її не підтримає? А ніхто толком не знає. Голосування консультативне, тож формально правових наслідків не матиме. Але не все так просто. Депутат голландського парламенту Міхіл Серваас каже, “Нідерланди викреслять із числа підписантів Угоди з Україною, і вона діятиме в усій Європі — але не в Нідерландах”. Інший голландський депутат, Кейс Фергувен, прогнозує, що у разі голосування проти асоціації “уряду доведеться піти до Європейської Ради і пояснити, що Нідерланди більше не хочуть ратифікувати Угоду”. І що робитиме тоді Європейська Рада? Її президенту Дональду Туску не позаздриш...

І все-таки шанси на те, що референдум буде для України успішним, є - і чималі. Противники Угоди казали голландцям, зокрема, що вона потрібна лише українській владі, а українцям ні до чого... Але опитування, проведене в Україні німецькою компанією GfK, цей “аргумент” розбило. 64% українців вважають підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС кроком у правильному напрямі (прихильники Угоди переважають в усіх регіонах України). І аж 72 % українців хочуть, аби на референдумі 6 квітня голландці проголосували “за”! Сподіваймося, урядова делегація на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько, яка вирушила до Нідерландів на економічний форум, голландцям про ці цифри розповість. Ця інформація може стати вирішальною. Адже, за даними останніх опитувань, прихильників і противників Угоди у Нідерландах уже практично порівну. Ще кілька тижнів тому більше було тих, хто хоче голосувати “проти”, тож тенденція - на користь української євроінтеграції.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схожі новини