Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи був президент учасником парламентської змови?

А як все добре починалось!

На 16 лютого було заплановано звіт уряду. Прем’єра народні обранці викликали “на килим” на 12.30. Потім звіт перенесли на 16.00. Атмосфера ставала все більш напруженою, депутати нервували і метушились, хмари над “урядом камікадзе” згущалися. Народний депутат від “Батьківщини” Олексій Рябчин признався журналістам в кулуарах, що, мовляв, одна сторона намагається домовитися про відставку, інша робить все, аби зберегти цей уряд. Як грім серед не дуже ясного неба пролунала заява президента Петра Порошенка, який закликав прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і генпрокурора Віктора Шокіна піти у відставку. Реакція генпрокурора не забарилася. У ЗМІ з’явилася інформація, що Шокін подав у відставку. Щоправда, пізніше в генпрокуратурі уточнили, що їхній шеф наразі у відпустці. 

Отже, після звернення Порошенка, здавалось, питання долі уряду Яценюка вирішене. Особливо, коли Рада 247 голосами проголосувала “за” визнання роботи уряду незадовільною. Логічно, що наступний крок — мало би бути стільки ж голосів “за” відставку уряду, який працює незадовільно.  Та через якихось 15 хвилин частина не задоволених роботою уряду депутатів кудись вивітрилися. “За”   недовіру  Кабміну назбиралося лише 194 голоси при необхідних 226. Як кажуть, з великої хмари — малий дощ. Яценюка він не замочив...

Що це було? Чергова політична змова. У мене це не викликає жодних сумнівів. Такий собі класичний “договорняк”. Спочатку гра на публіку, щоб у наївного народу склалося оманливе враження, ніби нарешті щось зміниться. А після того, як пару трохи випустили, в хід пішла звичайна парламентська практика — закулісні домовленості.  Депутати, залежні від олігархів, проголосували так, як їм веліли господарі. 

Провальне голосування за недовіру уряду стало черговим лакмусовим папірцем. Тепер неозброєним оком видно, в чиїх інтересах працює прем’єр-міністр Яценюк. Достатньо проаналізувати, які народні обранці провалили голосування за його відставку. Це — фракція Опозиційного блоку, яку контролює олігарх Ринат Ахментов, та “група товаришів”,  підзвітна олігарху Ігорю Коломойському. Відкритим залишається питання: чи був учасником цієї змови президент? 

Попри заяву Порошенка про необхідність відставки Яценюка, пропрезидентська фракція недодала за це рішення 39 голосів. А для відставки забракло лише 32 голоси. Отже, якби фракція БПП проголосувала одностайно, усі зусилля рятувальників Яценюка були б марними.  І тут виникає головне питання: чи Порошенко блефував, коли закликав прем’єра зробити собі  нарешті “харакірі”, чи все-таки Яценюку вдалося перехитрити президента, зігравши на його полі? Те, що фракція БПП розкололася, репутаційно грає проти Порошенка. Якби напередодні голосування він не робив гучної заяви, тоді можна було б припустити, що частині депутатів він дав негласну вказівку не голосувати. Але після такої заяви результат голосування може свідчити про те, що президент не до кінця  контролює  власну фракцію. А це — ризикована гра зі своїм іміджем. Особливо на тлі фракції “Народного фронту”, де всі як один проголосували на користь свого лідера.

Михайло Саакашвілі, який заявив про “олігархічний переворот в Україні”  ( хоча, як на мене, нічого не перевернулося, просто все, що і було до цього часу, законсервувалося), закликав фракцію БПП вийти з коаліції. “Батьківщина” вже гримнула дверима, пакує речі і “Самопоміч”. Слово за  БПП. Для неї це тест.  Якщо фракція зараз не виявить рішучості, значить, президент таки був учасником змови. Ваш хід наступний, пане президент...