Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Може, тепер пан Стець у космосі Україну просуватиме?

Що-що, а сюрпризи Юрій Стець вміє робити. Рік тому, як Пилип з конопель, вистрибнув у шефи новоствореного Мінінформполітики, яке тут же охрестили Мінстецем.

Положення про міністерство ще не було, а міністерство вже було. Конспірація і темпи, якими новинку пропхали в «урядовий пакет» для затвердження у Верховній Раді (ледь не перед самим голосуванням), породили розмови про те, що додаткову посаду в і без того роздутому Кабміні створили персонально під Стеця (у миру — президентського кума). Запримітили недобре й експерти, які знаються на інформаційній політиці. Якого, мовляв, ефекту і креативу можна чекати від міністерства, яке навіть власну презентацію не спромоглося організувати? Не з п’янками-гулянками, а з доступним лікнепом, що таке Мінінформполітики і чому Україні без нього не обійтися, особливо в умовах війни з Росією.

Але пан Стець, схоже, вирішив на такі «дрібниці» не розпорошуватися. Куди ж там, якщо у нього — місія (настільки висока, що «плебсу» не зрозуміти?)! Саме так Юрій Стець ознаменував свою роботу у міністерському кріслі. А у місії цій — аж чотири пункти: розробка стратегічних документів щодо інформбезпеки, відновлення українського мовлення на Донбасі, «реформа в іномовленні України» і проект «Відкрита влада». Ого — і це все на тендітні плечі пана міністра?! Та ще й з такими копійчаними інвестиціями з бюджету на інформполітику та інформбезпеку? І як він, бідолашний, з такою непідйомною ношею впорається?

Але пан Стець, як мантру, повторював: людей у міністерстві буде мало, зате - «головастиків», та й бюджет доїти ніхто не збирається (чотирьох мільйонів вистачить, решту необхідних коштів шукатимуть, залучаючи спонсорів).

Та вже скоро на «головастиках» міністр і погорів. Першою «збитою ластівкою» кадрової політики Стеця став блогер Крус Крус, якого призначили головнокомандувачем широко розрекламованих Мінстецем «Інформаційних військ» - на правах радника керманича Мінінформполітики. Цікаво, як довго і за якими критеріями пан Стець підбирав собі кадри, якщо не знайшов у радники нікого кращого, ніж клоуна з шоу «Дурнєв і Ко»? На минулих парламентських виборах Олександр Барабошко (він же — Крус Крус) у компанії зі скандальним телеведучим Олексієм Дурнєвим розважав виборців в одеському окрузі Ківалова, вирядившись у Супер Маріо. А на довиборах у Чернігові ці ж персонажі відпрацьовували новий номер під лозунгом: «Хрін усім!». І хоча у радниках Стеця Барабошко проходив лише два тижні, відбиток на репутації міністра залишився.

А далі було ще цікавіше: на початку грудня у громадській раді при Мінінформполітики «виловили» двох сепаратистських підсобників. Як з’ясувалося, ці «дєятєлі» трудилися над розширенням аудиторії... «сепарського» каналу «Новороссия ТВ», забезпечуючи його трансляцію через Інтернет. В СБУ припустили, що без російських спецслужб тут не обійшлося. Та хоч без самого Путіна - відповідальності з міністра Стеця це аж ніяк не знімає. Хоч як він не відхрещується: мовляв, до складу громадської ради при міністерстві нічого не має — це не його парафія. З такими стражами інформаційної безпеки за неї нічого переживати...

А ось як Україна переживе без Стеця на чолі Мінінформполітики — питання на засипку. Стець сказав — Стець зробив: обіцяв через рік після призначення у відставку подати — подав. Мовляв, порядний і відповідальний чиновник має тримати слово. А як же висока місія? Стільки наговорив — пункт один, пункт два... Невже усе зробив? І не сумнівайтеся — напрацював на 125 сторінок звіту про річну діяльність міністерства. Електронна брошура така барвиста і з таким дизайном, що, розглядаючи картинки, на текст зі звітом (і помилками) не зважатимете. Таки «головастики» у Мінстеці працюють: зомботехнологія 25-го кадру давно застаріла, то вони нову винайшли — 34-х кадрів. На брошурі зі звітом про діяльність міністерства і випробували: на 125 сторінок — 34 фото зі Стецем! І хто після цього сумніватиметься, що міністр у поті чола працював? Перед фотокамерами...

Тепер у пана Стеця — нова місія. Така таємна, що не розголошує. Треба, мовляв, спершу з президентом, прем’єром, депутатами проконсультуватися. Ого! Інформбезпеку і «Відкриту владу» в Україні забезпечив, світ про Україну просвітив... Куди вже вище? Хіба тільки у космос — особливим і надзвичайним послом з інформаційної політики та безпеки. А що: до гібридної війни з тамтешніми зеленими чоловічками теж треба бути готовими.

 

Схожі новини