Передплата 2024 ВЗ

Хід Мартиненком

Заява впливового українського політика Миколи Мартиненка про складення депутатських повноважень прозвучала як грім серед ясного неба.

Хоча небо не було таким уже й ясним, грозові хмари над головою пана Мартиненка почали збиратися давно. А нещодавно полетіли і перші блискавки. Усі штормові попередження Мартиненко ігнорував, вдавав, що не бачить небезпеки. Однак очікуваний ураган на його грішну голову має усі шанси своєю хвилею знести з політичної арени не лише самого пана Мартиненка, а й його найближчого друга та соратника, прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. І, схоже, такий тактичний хід, як складення мандата, це спроба врятувати не так себе, як Арсенія Петровича.

Незабаром прем’єр-міністру доведеться “віддуватися” за рік роботи уряду. Під час звіту хтось із нардепів, ну хоча б той самий в’їдливий Лещенко, обов’язково запитає Яценюка про корупційні оборудки його правої руки - заступника голови прем’єрської фракції у Верховній Раді, голови парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), ядерної політики та ядерної безпеки Миколи Мартиненка, якого ще називають “касиром” «Народного фронту» (принаймні під час минулої виборчої кампанії до парламенту саме він опікав фінансовий напрям). Щоб уникнути під час звіту прем’єра хоча б одного з неприємних потенційних запитань, Мартиненко вирішив вибити з рук опонентів цей козир. Складення депутатських повноважень має якщо не припинити розкрутку корупційного скандалу навколо розслідування кримінальних справ проти Мартиненка у Швейцарії та Чехії, то принаймні знизити градус пристрастей. Нагадаю, у федеральній прокуратурі Швейцарії з 2013 року розслідується кримінальна справа проти Мартиненка за підозрою у хабарництві та відмиванні грошей. Йдеться про 30 мільйонів швейцарських франків. Як писала швейцарська Sonntagszeitung, на рахунках Мартиненка у Швейцарії заморожено хабарі від чеської компанії Skoda SA, які давалися за сприяння в отриманні контрактів на Хмельницькій АЕС. Крім того, досудове слідство у справі Мартиненка розпочала чеська прокуратура. Відповідні документи оприлюднив народний депутат від БПП Сергій Лещенко. Він також поінформував громадськість, що швейцарська і чеська прокуратури надсилали своїм українським колегам відповідні запити, але Генпрокуратура відмовчується.

Та, схоже, робити це їй стає все важче. Особливо тепер, коли в Україні запрацювала Антикорупційна прокуратура, яка повинна показати суспільству швидкий результат. Не виключено, що Ген­прокуратура давала своїм закордонним колегам відписки, посилаючись, зокрема, на те, що фігурант корупційних справ — народний депутат, який має імунітет. Можливо, Мартиненкові стало відомо, що Антикорупційна прокуратура з дня на день таки скерує подання у ВР щодо зняття з нього недоторканності. А це вже буде грандіозний скандал. Та ще й напередодні звіту уряду. Тому вирішив діяти на випередження.

 Мартиненко розуміє, що його справи кепські, що коло звужується. Тому йому життєво необхідно зберегти на посаді керівника уряду Арсенія Яценюка. Якщо лідер «Народного фронту» залишиться в кріслі прем’єра, то зможе впливати і допомагати, продовжувати виконувати функцію політичного даху. Але якщо Яценюк втратить свої позиції в уряді, то Мартиненкові буде непереливки. Як кажуть, порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. Тим паче, все зайшло так далеко, що статус нардепа йому буде радше шкодити, ніж допомагати. До голови впливового парламентського комітету апріорі прикована більша увага, ніж до звичайного бізнесмена, а коли з’являються кримінальні справи, то політик більш вразливий, ніж будь-хто інший.

Чи допоможе цей “хід Мартиненком” Яценюку зберегти посаду прем’єра? Навряд чи ця скандальна справа є визначальною для його подальшої кар’єри. Історія з Мартиненком лише вивела на світло задавнені проблеми — кумівство, корупцію, зрощення бізнесу і влади. Все це існувало від незапам’ятних часів президентства Кучми, Ющенка, Януковича, і, на жаль, не позбулася цих пороків теперішня, постреволюційна влада. І, що прикметно, — у всі ці часи біля влади крутився пан Мартиненко. Він «дахував» енергетику ще за часів Кучми, був “любим другом” Ющенка, цілком комфортно почувався в опозиції при Януковичу... В Україні змінювалися президенти, але інтереси Мартиненка, зокрема на енергетичному ринку, залишались незмінними і непохитними. До речі, є підозри, що Мартиненко має безпосередній стосунок до так званих вишок Бойка. Адже скандальні морські бурові платформи, за кожну з яких переплатили більш як по 150 мільйонів доларів, купував такий собі Валерій Ясюк, який вважається людиною Мартиненка та Жванії. Саме він тоді очолював «Чорноморнафтогаз», а в березні 2014-го, вже за прем’єрства Яценюка, Валерій Ясюк очолив ПАТ «Укртранс­газ». Як у приказці: і щуку кинули у річку...

Влада та її спонсори так і не збагнули, що Україна змінилася. Саме завдяки цим змінам вони і прийшли до влади, але самі змінюватися вперто не хочуть. І лише активне громадянське суспільство та настирні журналісти не дають їм шансу перетворитися на новітню Партію регіонів.