Передплата 2024 «Добра кухня»

На роботу у парламент потрібні чоловіки «190-60-190»

Кандидатам у жандарми не талію мірятимуть, а зріст, м’язи і голос на децибели...

Порядкові номери Верховної Ради змінюються, а вічні теми, які мусують під парламентським куполом, так і залишаються незмінними. Перша — зняття депутатської недоторканності. Друга — запровадження служби парламентських приставів, які б давали собі раду і з драчунами, і з крикунами, і з любителями просиджувати пленарні засідання у радівському «бухветі». Позасідавши рік, й у нинішньому скликанні про «жандармів» згадали. Чи то «сумко-пляшкові» розбірки між Тетеруком і Кужель надихнули, чи ногоприкладство Парасюка, але нардеп з «порошенківської» фракції Вадим Кривохатько раптом захвилювався, що  правила поведінки депутатів є (у Регламенті прописані), а карати порушників нікому. Аби виправити ситуацію, нардеп пропонує колегам працевлаштувати у Верховній Раді четвірку кремезних і голосистих хранителів порядку. Вже й законопроект у парламенті зареєстрував.

Двоє приставів чергуватимуть у сесійній залі, ще двоє — про запас (на всякий «пожежний», якщо втихомирювати чи виводити з засідання доведеться не одного-двох депутатів, а цілу компанію). «Патрулюватимуть» парламентські «жандарми», як прописано у законопроекті, і на засіданнях комітетів. Щось не так (комусь з депутатів язик чи руки зачесалися) — словесне попередження. Якщо ж крикун чи драчун не заспокоїться, примусово виведуть з залу. Нардеп Кривохатько пропонує робити це культурно - «без завдання шкоди здоров’ю та посягання на честь і гідність» порушника. Ось тільки у Верховній Раді таку сцену навіть уявити важко. У нас же народні обранці — недоторканні. Спробував би, скажімо, пристав розлюченого Парасюка за двері вивести, то відбитки від депутатських мештів у нього не лише на обличчі були б. Довелося б не Парасюка з зали виводити, а жандарма на ношах виносити. Це ж вам не японський парламент, де пристав може навіть ґумовим кийком особливо буйних обранців заспокоїти.  

Цікаво, як пан Кривохатько уявляє собі виконання й іншої, прописаної в його законопроекті функції приставів — забезпечення кворуму на пленарних засіданнях? Депутатів що, за вуха з парламентських коридорів і буфетів у сесійну залу тягнутимуть? Чи копняками під зад заганятимуть?

У спікера Володимира Гройсмана інша ідея з цього приводу визріла. Треба, каже, на вхідних дверях до сесійної зали електрозамок (а чому б не електрошокер?) встановити, щоб депутати під час пленарного засідання не розповзалися зі своїх робочих місць, хто куди. Та вони тоді взагалі до сесійної зали не з’являтимуться. А для тих, кого електрозамок не відлякає, доведеться або біотуалет просто у сесійній залі поставити, або запровадити шкільну процедуру «можна вийти?». А то на додачу до приставів доведеться ще й штат парламентських прибиральниць розширювати.       

 

Схожі новини