Передплата 2024 «Добрий господар»

І пив у Криму наш портвейн...

Якщо екс-прем’єр Італії Сильвіо Берлусконі захоче приїхати до Києва чи Львова, то не зможе цього зробити.

Служба безпеки України заборонила Берлусконі в’їзд на територію України - на найближчі три роки. Причина? 11-12 вересня дон Сильвіо побував разом зі своїм великим приятелем Путіним в анексованому Росією українському Криму. Берлусконі в’їхав до Криму незаконно, без дозволу української влади. Фактично, колишній глава уряду Італії скоїв злочин - незаконно перетнув державний кордон України. «Відносно громадянина Італії Сильвіо Берлусконі винесено постанову про заборону йому в’їзду на територію України строком на три роки - в інтересах забезпечення безпеки нашої держави», - розповіли в СБУ.

За повідомленнями ЗМІ, у Криму Путін водив Берлусконі до винних підвалів. По суті, кожен випитий Берлусконі келих хересу, мадери, портвейну чи сухого “Столового червоного Алушта”, яке так любить Путін, - це фактично крадіжка українського майна... Але якщо серйозно, то не у вині справа.

Жорстко реагуючи на візити європейських друзів Путіна до окупованого Криму, Київ має цілковиту рацію. По-перше, Україна в такий спосіб зайвий раз наголошує на міжнародному рівні, що з окупацією Криму вона не змирилася. Так, покарання у вигляді заборони в’їзду радше символічне, - але воно свідчить про те, що Україна сама себе поважає. А значить, може сподіватися на повагу з боку інших цивілізованих держав світу.

По-друге, європейським друзям Путіна потрібно час від часу нагадувати, що їхній можливий приїзд до Криму без дозволу української влади буде злочином. Звісно, таким великим “цабе”, як Берлусконі чи десятеро французьких депутатів, наші заборони не дуже заважають. Але дрібніші “корисні ідіоти” Кремля можуть і замислитися, чи варто вибиратися на півострів... Після поїздки вищезгаданих французів офіційний Київ роз’яснив, що “порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї” тягне на солідний термін ув’язнення - від 5 до 8 років. І депутати від італійського популістського руху “П’ять зірок”, що планували восени їхати до Криму, заговорили про те, що перед їх осіннім вояжем до Криму варто проконсультуватися з Україною…

 Шкода лише, не всі українці розуміють, що прибуття до Криму транзитом через Москву є незаконним. Їхати чи не їхати на окупований півострів - особиста справа кожного (зрештою, Крим є територією України). Але якщо їдете, робіть це тільки через визначені українською владою пункти пропуску. А не так, як це нещодавно зробила українська співачка Ірина Білик - літаком із російської столиці. Це було порушенням Закону “Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України”, яке карається штрафом або адмінарештом (до 15 діб). Не кажучи вже про моральний бік справи. 

Схожі новини