Передплата 2024 «Добрий господар»

Істерика Медведєва – попередження Путіну

Заяложену кремлівську мантру “А нам західні санкції по барабану!” заперечив не хто інший, як прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

“Втрати від запроваджених обмежень для нашої економіки — значні, — визнав глава уряду РФ, виступаючи з доповіддю у Держдумі. — За оцінками зарубіжних експертів, Росії було завдано збитків на 25 мільярдів євро. 2015 року ці збитки можуть зрости у кілька разів”. За словами Медведєва, “немає практично жодної галузі економіки, яку б не зачепили санкції, — починаючи з фінансової сфери, у вигляді обмеження доступу до іноземних кредитів, закінчуючи імпортом технологій”. Промовиста медведєвська цитата: “За всю історію Росії в ХХ столітті... наша країна вперше опинилася під впливом відразу двох зов­нішніх шоків — різкого падіння цін на нафту і безпрецедентно жорсткого санкційного тиску”.

Хто ж уповноважив прем’єра на цю істерику в Думі? Медведєв належить до тієї частини оточення президента Путіна, яку прийнято називати бізнесовою. І яка прекрасно розуміє, наскільки згубними для російської економіки є запроваджені ЄС і США санкції. Одна з цілей заяви Медведєва (а фактично, бізнес-групи, інтереси якої він представляє) — застерегти Путіна від можливих рішень, які призведуть до ескалації напруги — чи то в Україні, чи в країнах Балтії, чи ще десь. Аби, не дай Боже, не спровокувати посилення західних санкцій.

Медведєв також наголосив: “Серйозний економічний тиск на нашу країну спричинений головним політичним рішенням минулого року — поверненням Криму до складу Росії”. Саме через приєднання Криму, дав зрозуміти Медведєв, страждають інші російські регіони. “Надходження до бюджету впали, а витрати, навпаки, зросли”. Так, Медведєв оздобив свої “кримські” ремарки усіма необхідними “реверансами”. Мовляв, по-іншому бути не могло, і ми всі, “країна в цілому, уряд, парламент”, готові нести відповідальність... Але ж усі ще пам’ятають недавню пропагандистську агітку російського ТБ про Крим, який “повернувся додому”. У тому фільмі усю відповідальність за рішення про анексію Криму взяв на себе особисто Путін... А відтак саме він, опосередковано підкреслив Медведєв, і є головним відповідальним за санкції, які так шкодять російській економіці...

Висновки? По-перше, “заваруха” на вищих щаблях російської влади, що розпочалася після вбивства Бориса Нємцова, триває. Можливо, конфлікт “традиційних” силовиків, з одного боку, і кадировців, яких фактично прикрив Путін, з іншого, втягнув у себе інші групи впливу. (Кумедного Медведєва, який постійно засинає на офіційних заходах, мало хто сприймає всерйоз, — а дарма. Саме Медведєв може бути тією компромісною фігурою, яка задовольнить різні групи впливу російської еліти “після Путіна”. Колись же це “після” настане...). По-друге, можна погодитися з тими експертами, які вважають новий наступ російськотерористичних військ на сході України не надто ймовірним. Такий наступ зробить нові західні санкції неминучими, і під їх тягарем російська економіка впаде швидко... А по-третє, найближчим часом Кремль зосередить максимальні зусилля (не шкодуючи грошей), аби перетягти на свій бік кілька країн-членів ЄС — щоб ті не підтримали продовження санкцій. У Євросоюзі рішення приймаються консенсусом. Не проголосують у червні Греція, Кіпр або Угорщина, — і санкції з Росії буде знято...

Схожі новини