Передплата 2024 «Добрий господар»

Польський Сенат російській Раді Федерації не кумпель

Треба віддати нашим сусідам полякам належне — на антиукраїнські провокації Кремля вони не ведуться. Принаймні на офіційному, державному рівні.

Останню з таких провокацій “народила” днями верхня палата парламенту РФ — Рада Федерації. Вона запропонувала Сенату, верхній палаті парламенту Польщі, спільно засудити ОУН і УПА. У Москві готуються до 70-ї річниці Перемоги, і кремлівським пропагандистам дуже знадобилася б зараз міжнародна “прив’язка” борців за незалежність України до фашистів, нацистів, гітлерівців тощо... До честі глави польського Сенату Богдана Борусевича, на цю “розводку” він не піддався.

«На фоні окупації Росією частини території України та поширення на частини Донецької та Луганської областей, які залишаються поза контролем української влади, етнічної ідеології ненависті, спільна заява Польщі та Росії у питанні української історичної пам’яті відповідатиме тону російської пропаганди», — констатував Борусевич. За його словами, популярність історичних діячів-націоналістів в Україні пояснюється передусім тим, що вони представляють найрадикальнішу традицію боротьби за незалежність. Актуальність цієї традиції, вважає Борусевич, “значною мірою є результатом агресії проти України, яку здійснює Російська Федерація”.

Звичайно, у Польщі є політики, які в унісон із Кремлем пропонують засудити “відродження українського націоналізму”. Представник SLD (“Союзу демократичної лівиці”) Лєшек Міллер закликав днями Сейм прийняти відповідну ухвалу. А його колега Тадеуш Івінський нагадав, виступаючи на радіо, про 100 тисяч поляків, які на Волині та у Східній Галичині стали жертвами українських націоналістів. Діячам SLD не подобається, зокрема, те, що День захисників Вітчизни Україна відзначатиме тепер 14 жовтня, у річницю створення Української повстанської армії... У Польщі через місяць президентські вибори, і, можливо, Міллер та Івінський намагаються своїми екскурсами в історію трохи підняти рейтинг кандидатки від лівиці Магдалєни Огурек... Утім, це лише політичні ігри. А офіційна Варшава, повторюю, повністю солідарна сьогодні з Києвом, який протистоїть російській агресії.

А от на захід від Польщі значно більше недоумків, які вірять антиукраїнським байкам кремлівського агітпропу. Знайомий поляк побував на міжнародній конференції у Парижі, у якій брав участь також російський письменник Захар Прилєпін — апологет імперської, антиукраїнської політики Москви. “Бздурам, які розповідав про “київську хунту” цей маразматик, я не здивувався, — каже польський приятель. — Дивно було інше: деякі західні журналісти, з Франції та Іспанії, сприймали одкровення того Прилєпіна за чисту монету”... Чому так? Хтось не знає, не розуміє (для них не лише Україна, а навіть Польща — “терра інкогніта”!). А когось банально купили, як-от колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера.

Днями цей нині глава наглядової ради газпромівського “Північного потоку” розповів, що Крим в Україну вже ніколи не повернеться, і Європа повинна з цим змиритися. А до війни на Донбасі, пояснює екс-канцлер, спричинилися обидві сторони конфлікту... “У Польщі дехто ставиться до Росії ірраціонально, — повчає Шредер. — Але такий підхід не може вирішувати долю цілої Європи”. Без сумніву, відповідь Борусевича та Сенату на провокацію Ради Федерації Шредер також вважає “ірраціональною”...

Схожі новини