Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому генералів «надзвичайних військ» відсторонюють від посад

Після демонстративного затримання голови ДСНС (Державної служби з надзвичайних ситуацій) Сергія Бочковського та його першого заступника Василя Стоєцького, яке відбувалося під час засідання Кабміну, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що на причетність до корупції перевірять усіх керівників регіональних управлінь ДСНС.

“Всі керівники відсторонені, — повідомив Арсен Аваков. — Я їх усіх запрошу приїхати в Київ на нараду в ДСНС. Їх та їхніх заступників. Якщо ти не приїдеш — значить, ти злодій і хабарник...”.

Керівників Державної служби з надзвичайних ситуацій затримали за розкрадання коштів під час державних закупівель, здебільшого пально-мастильних матеріалів. “Існує компанія “Юкойл”, пов’язана з ДСНС відповідними закупівлями. Ця компанія має агентський договір з компанією “Фебріер інкорпорейтед” (острів Джерсі) — офшорна компанія спеціальної американської юрисдикції. 20 відсотків від будь-якого контракту переходили у власність “Фебріер” як комісійна винагорода. Ця компанія залишала у себе 6,5 відсотка, а 13,5 відсотка передавала іншій компанії (також офшорній, також — острів Джерсі) — “Оплей Дженерейшн”. Бенефіціарами цієї компанії є Бочковський і Стоєцький. Таким чином їхня компанія генерувала прибутки від держзакупівель, які проводили всі підрозділи ДСНС”, — розповів про корупційну схему Арсен Аваков.

Державна служба з надзвичайних ситуацій (колишнє МНС) завжди стояла осторонь гучних скандалів, притаманних силовим і воєнізованим структурам. Про рятувальників-надзвичайників розповідали лише героїчні історії. Та в періодах між подоланням наслідків повені та інших стихійних лих працівники ДСНС займалися завданням, яке ніби свідомо створили для розквіту корупції — контролем над дотриманням правил пожежної безпеки. Без підпису працівника ДСНС не дозволяли відкрити ні вуличну ятку, ні потужний завод. Щомісяця фахівці з пожежного нагляду перевіряють підприємства та установи всіх форм власності щодо дотримання правил пожежної безпеки. Відсутність сокири на пожежному щиті чи невчасно заправлений вогнегасник могли стати приводом для тимчасового закриття підприємства. Як не скористатися таким правом у власних інтересах?

У Грузії свого часу влада ліквідувала “пожежну мафію” як державну структуру, і пожежним наглядом перейнялися... комерційні страхові структури. Солідна страхова компанія, пояснював таке рішення тодішній президент Грузії Михаїл Саакашвілі, не застрахує ресторан чи кінотеатр, в якому, скажімо, немає запасного виходу чи пожежного інвентарю. Комерсанти, дбаючи про власні інтереси, справді перейматимуться пожежною безпекою, на відміну від державних чиновників.

Через відсутність громадського та журналістського контролю чи не всі обласні управління ДСНС очолюють генерали, яких ніколи навіть не наважувалися посунути від керівних крісел. У Львові, скажімо, надзвичайниками ще з 2004 року (!) беззмінно керує генерал-майор служби цивільного захисту Сергій Дмитровський. Досвід підказує, що люди з великими зірками на погонах мусять в усьому підпорядковуватися своєму керівництву. І якщо накажуть “збирати касу” під час держзакупівель — збиратимуть.

Схожі новини