Передплата 2024 «Добрий господар»

“Коли зайшла поліція, кожний подумав про своє”...

Жити стало якщо не краще, то вже точно веселіше. Урядовців просто на засіданні Кабміну в Україні досі ще не затримували. Кайданки одягнули у прямому ефірі...

Хоча звинувачення як для України банальне — відкати чиновникам від закупівель за завищеними цінами. Деталі злочинної схеми, яку організували керівник Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський і його заступник Василь Стоєцький, розкрив на тому ж засіданні уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, закупівлі паливно-мастильних матеріалів для ДСНС проводила приватна компанія. Вона ж переказувала певні кошти на... острів Джерсі, звідки “заробіток” чиновників перекидали на карткові рахунки Бочковського і Стоєцького в Bank of Cyprus. Аваков вважає, що не тільки їх, а й усіх обласних керівників ДСНС треба звільнити — бо причетні до схеми.

Можливо, хтось назве публічний арешт двох “надзвичайників” популізмом. Мовляв, корупції після такого телевізійного концерту в Україні менше не стало... Звісно, бажання спрацювати на публіку було. Обіцянками “жити по-новому” народ уже ситий, треба нарешті показати реальні справи. Людям треба було кинути кістку, бодай таку, як ці двоє посадовців-злодюжок... Водночас, із чогось треба починати! Корупційного монстра арештом двох урядовців не здолати, але надію у зневірених українців вселити можна.

Кабмінівське “кайданки-шоу” призначене не лише для внутрішнього споживання. Розпочати реальну, а не декларовану боротьбу з корупцією вимагає від української влади Захід. Не для того ми вам гроші даємо, кажуть наші американські та європейські партнери, аби ваші злодії при посадах їх розкрадали... Справа Бочковського-Стоєцького піде нашій владі у залік. Відразу після доповіді Авакова прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив: “Я звернуся до наших американських і європейських партнерів, — щоб допомогли відслідкувати всі фінансові транзакції по фірмах, які були зареєстровані номінально в США, по банківських рахунках, які фактично були зареєстровані на Кіпрі”. Фактично, це послання Заходу: дивіться, ми вже почали боротися з корупцією...

І дуже добре, що це “кайданки-шоу” показали у прямому ефірі! Хай усі корупціонери бачать, що їх очікує. Свого часу саме так, публічно, арештовували чиновників-злодіїв у Грузії... “Цікавий Кабмін, — прокоментував присутній на історичному засіданні уряду заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян. — Цікаво було спостерігати. Коли зайшла поліція, кожний подумав про своє”. Хай думають — і хай бояться. Того, що красти соромно, мама їх свого часу не навчила... Може, хоча би страх їх стримає?

Схожі новини