Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Путін і семеро «козенят»

Одкровення президента РФ у пропагандистському фільмі про “повернення додому” Криму стали черговим (яким уже за ліком?) путінським ляпасом Заходу.

Путін визнав: захоплення українського Криму було не експромтом “зелених чоловічків”, а ретельно спланованою у Кремлі спецоперацією. Путін хизувався тим, що операцією з анексії частини території суверенної держави керував саме він... Здавалося б, після такого нахабства позиція ЄС щодо посилення санкцій проти Росії має бути однозначною! На жаль, цього немає. І навіть із продовженням чинних санкцій у ЄС великі проблеми.

На саміті ЄС, який відбудеться 19-20 березня у Брюсселі, рішення про дострокове продовження чинних санкцій проти РФ (термін їх дії завершується влітку) прийматися не буде. Одностайної позиції з цього питання усіх 28 країн-членів ЄС немає. За те, щоб санкції продовжити достроково, виступають Британія, Швеція, країни Балтії, Польща. Імовірно, підтримала б таке рішення і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Натомість відразу сім держав Євросоюзу, за даними Bloomberg, воліють відкласти рішення про продовження санкцій на червень. Це Австрія, Греція, Іспанія, Італія, Кіпр, Словаччина та Угорщина.

Головна причина поступливості європейських політичних хрунів — гроші. У хорі противників продовження санкцій одну з головних партій виконує зараз Австрія. Цієї зими на її гірськолижних курортах недорахувалися значної кількості багатеньких російських туристів, і австріяки хочуть цю ситуацію виправити... Не хочуть втрачати Росію як традиційно вигідного економічного партнера також італійці. Сподіваються на російські кредити керівники Кіпру, Греції, Угорщини... Гадаю, якби не жорстка позиція Меркель, лідери цих держав уже сьогодні залюбки проголосували б за скасування санкцій проти Путіна. Хоч як би огидно така їхня позиція не виглядала... Як голосуватимуть на саміті ЄС у червні? Можливо, не всі з цих семи держав, але деякі точно спробують заблокувати продовження санкцій.

Передбачаючи це, Меркель провела чергову “червону лінію”. Мовляв, якщо російсько-терористичні війська підуть в атаку на Маріуполь чи інше українське місто, це автоматично означатиме посилення санкцій. А якщо на Маріуполь не підуть, але й далі не будуть виконувати Мінські домовленості, як і роблять це сьогодні? Тоді посилення санкцій не буде, а щодо продовження — вирішать у червні... Можна собі тільки уявити, як регоче Путін, спостерігаючи за цією “спільною зовнішньою політикою Європейського Союзу”.

Схожі новини