Передплата 2024 ВЗ

Дорогу подужає той, хто йде.

Часу на дебати не лишилося

Вчорашні голосування за закони, що формують Держбюджет завершили тритижневу роботу урядово — коаліційної команди. Очевидні процедурні проблеми в першу чергу були повязані з тим, що Уряд був призначений лише декілька тижнів тому. Ще одна проблема — консерватизм старого ( ну, дуже старого ) апарату КМ, який готував документи за кальками минулої епохи. Пять фракцій коаліції вперто доводили, що бюджет можна наповнювати не урізанням соціальних пільг, освіти та медицини, а фіскальним перекриттям олігархічних потоків. Підвищення акцизів, рент і повноцінний контроль за трансфертним ціноутворенням — довгоочікувана і правильна політика.

Більше того, ми змогли закласти ряд потужних сигналів для підприємництва. Скорочення податків і зниження ЄСВ ще не є реформою. Але це кроки у вірному напрямку до відновлення економічного життя.

Багато справедливих претензій викликає голосування за напівфабрикат Держбюджету. Це — політичне рішення, яке 4 фракції коаліції взяли на себе. І питання зовсім не в бажанні поїхати на канікули: і я і більшість депутатів нікуди за кордон не збираємося. Просто часу на дебати не лишилося. Іншого шляху відновити співпрацю з життєвоважливими для України міжнародними фінорганізаціямии нема.

Тому критику сприймаємо. Виправляти ймовірні помилки готові на марші. Дорогу подужає той, хто йде.

Схожі новини