Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ганьба Росії» і «просто дурак»

Такий діагноз поставили актору Михайлові Пореченкову на російському радіо “Ехо Москви”.

Після того, як екранний “герой” побував на території, яку контролює самопроголошена ДНР і постріляв з крупнокаліберного кулемета у бік українських військовослужбовців, багато що у його житті змінилося безповоротно.

Під час прямого радіоефіру слухач запитав ведучого: “Пореченков — ганьба Росії чи просто...?” (вжив ненормативне слово). Російський радіожурналіст Сергій Пархоменко емоційно відповів, що Пореченков “перш за все дурак, і саме це слово має звучати у даному випадку”. Актор, до якого приклеїлося амплуа супергероя, після свого ганебного вчинку вдався до боягузливого пояснення: стріляв, мовляв, холостими патронами... Проте командир гуманітарного батальйону так званої Новоросії в інтерв’ю радіостанції «Говорить Москва» розказав, що кадри, на яких Михайло Пореченков стріляє у донецькому аеропорту, не були постановочними, і стріляв він бойовими набоями.

Багатьох шокувало, що цей “герой” сховався під каскою з написом “Преса” і тим самим порушив правила роботи преси у зонах військових конфліктів. Або воюєш зі зброєю, або працюєш як журналіст. Цей момент викликав у середовищі журналістів бурхливу реакцію. «Чудова історія про те (цитую “Ехо Москви”), що він не знав, яка каска на ньому надіта, і він не розумів, чому на цій касці написані ці “буковки”... Ну, наділи якусь каску. Могли на ній написати «Спартак — чемпіон», але чомусь написали «Преса». Для чого?..».

Програма на “Ехо Москви” заслуговує більш докладного цитування, бо вона виходить за межі одного конкретного випадку. На окуповані території України їздять відомі діячі культури Росії, і дехто навіть із задоволенням розважається, пострілюючи зі зброї. Автор програми згадав письменників, які туди їздять — Захара Прілєпіна, Сергія Шаргунова та інших “проханчиків” (похідне від прізвища письменника Олександра Проханова, якого називають “солов’єм Генштабу”). “Їм дають шмальнути, і вони шмаляють, просто не лізуть в камеру, розумнішими виявляються. А усілякі письменницькі та журналістські посвідчення носять у кишенях. І у разі чого готові показати. Просто цей виявився таким тупаком, що ще й виліз, та ще й в усіх на очах це сталося”...

Наслідки, звісно, не забарилися. СБУ відкрила кримінальну справу проти російського актора Михайла Пореченкова за участь у терористичній діяльності. ЄС отримав від України першу партію документів про внесення Михайла Пореченкова до санкційного списку ЄС. Прізвище російського актора внесли до чорного списку міністерства закордонних справ Латвії.

“Латвія послідовно продовжуватиме свою політику відносно тих, хто своїм вчинком підриває принципи міжнародного права. Пореченкова не чекають у Латвії”, — запевнив глава МЗС Латвії Едгар Рінкевич. Як і Йосифа Кобзона, Олега Газманова і Валерію, яким улітку 2014 року заборонили в’їзд до Латвії.

Тим часом медіагрупа StarLightMedia заявила, що знімає з ефіру своїх телеканалів (СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2 та QTV ) усі художні фільми та серіали, в яких грає Пореченков. “Його присутність серед групи бойовиків — безпрецедентне порушення всіх базових норм моралі цивілізованої спільноти, — йдеться у повідомленні прес-служби. — На наш погляд, в умовах настільки непростих відносин між нашими країнами важливо зберігати здоровий глузд і закликати до миру, особливо представникам творчих професій, думка та поведінка яких може стати прикладом для наслідування”.

Актор Михайло Пореченков дочекався своєї “хвилини слави” — і у кіноролику, і у житті. Відтепер, почувши це ім’я, пригадуватимемо не екранних персонажів актора, а його дурнувату посмішку з-під кевларової каски з написом “Преса”.

Схожі новини