Передплата 2024 ВЗ

Один Мессі в Аргентини воїн...

Забивши гол-шедевр на 90-й хвилині матчу з Іраном, Ліонель витягнув свою збірну в 1/8 фіналу.

"Нагла смерть", яка спіткала на Мундіалі збірні Іспанії та Англії, змусила пригадати старе правило світових першостей. А саме: у Європі на Мундіалі перемагають європейські команди, в Америці — південноамериканські (був один виняток — 1958 року в Швеції перемогла Бразилія). У другому турі програла Італія, спіткнулася Німеччина... Провідні збірні Європи у Бразилії без шансів? Гадаю, робити такий висновок ще рано. Команди Бразилії і Аргентини поки що теж не демонструють чемпіонського футболу. На відміну від Франції, ефектна і водночас ефективна гра якої змушує визнати “півників” одним із фаворитів Кубку світу.

Збірна Швейцарії зовсім не така слабка команда, як це може здатися після її матчу зі збірною Франції. “Годинникарі” просто потрапили під коток, і ще добре “відскочили”. Французи мали забивати ще, а ось голи швейцарців логічними не виглядали... Парадоксально, але, можливо, вимушена відсутність Рібері пішла французам на користь. Коли Франк на полі, суперник знає, що французи грають в атаці здебільшого через нього. Коли ж атакувального хавбека “Баварії” у складі збірної Франції немає, вона мимоволі урізноманітнює свою гру. Небезпека воротам противника йде зусібіч, забити може будь-хто з французів. (Лідером французької атаки є Бензема, але подивіться, п’ять голів швейцарцям забили п’ятеро “триколірних” — Жиру, Матюїді, Вальбуена, Бензема і Сісокко). Хавбеки збірної Франції були в перших двох турах групового етапу чи не найсильнішою лінією захисту на бразильському Мундіалі. Загалом, можемо сміливо вболівати за підопічних Дідьє Дешама. Якщо вони виграють Кубок світу, наша перемога 2:0 у київському матчі плей-оф вважатиметься ледь не подвигом... Шанси на друге місце у групі Е кращі у швейцарців. Їм грати з Гондурасом, а Еквадору — з французами...

Італія вийшла на матч із Коста-Рикою з чітким планом на гру: забити першою, а потім “окопатися” біля своїх воріт у розрахунку на контратаки. І цей план Чезаре Пранделлі цілком міг реалізуватися. Партнери двічі виводили Балотеллі на ударну позицію, але Маріо двічі схибив... А потім забила Коста-Рика, і весь хитромудрий італійський план полетів шкереберть. Перебудуватися по ходу гри “скуадрі адзуррі” завадили спека і костариканці, які діяли тактично грамотно і відважно. От саме такої сміливості, впевненості у своїх силах бракує українським футболістам у матчах із “грандами”... У групі D Англія, яку “поховав” уругваєць Суарес, їде додому, а сенсаційна Коста-Рика вже в 1/8 фіналу. Доля другої путівки у стадію плей-оф вирішиться у суперматчі Італія — Уругвай. Міг би бути класний фінал, еге ж? Італію у цьому поєдинку влаштує нічия, Уругваю ж треба тільки перемагати.

В 1/8 фіналу вже й Аргентина — завдяки геніальному Мессі, що забив свій черговий гол-шедевр на 90-й хвилині матчу з Іраном, і новозеландським суддям, які не зарахували чистий гол боснійця Джеко в матчі з Нігерією. Мессі молодець, що забив, але від зіркових аргентинців очікують значно якіснішої гри... Симпатична збірна Боснії їде додому. Як для дебютанта Мундіалів, боснійці виступили непогано. Трохи забракло досвіду... За другу путівку до 1/8 фіналу у групі F поборються збірні Нігерії та Ірану. Азіатам треба перемагати Боснію і сподіватися, що Аргентина здолає Нігерію. Яку, своєю чергою, у матчі з командою Мессі влаштує нічия.

Група G на те й “група смерті”, аби інтрига тут зберігалася до останнього. Проїхатися по всіх суперниках на такому ж танку, який розчавив Португалію, у бундестіму не вийшло. Гана продемонструвала і відмінні вольові якості, і неабияку тактичну виучку. Німців урятував Кльозе, що вже через кілька хвилин після свого виходу на заміну забив свій 15-й (!) гол на Мундіалях (цей Кубок світу в Мирослава вже четвертий). У цій групі ясно, що... нічого не ясно. Кращі шанси на вихід до 1/8 фіналу має Німеччина, але інші учасники квартету боротимуться до кінця.

Схожі новини