Передплата 2024 «Добрий господар»

Запрягаймо коней на Схід!

З величезним оптимізмом зустрічаю Рік Коня

І нехай у 2013-му Україні не вдалося наскоком і галопом заскочити у Європу, вірю, що у 2014-му роботящий кінь буде вперто тягнути до неї нашого воза. Кінь — мудра тварина, знає, коли галопом скакати, а коли землю орати. Майдан показав, хто на коні. І тепер ніщо і ніхто не виб’є народ із сідла!

Саме на Майдані народилося те, чого так катастрофічно бракувало українцям, — віра! Дехто каже, що це і є революція свідомості, мовляв, українцям вдалося здолати стару задавнену хворобу — байдужість. Колосальна енергія Майдану зворохобила не лише Україну, нас почув світ і побачив, що у критичні моменти українці здатні організовуватись і боротися за гідне життя. Чи могли очікувати такого піднесення від нації, яка століттями звикла жити за принизливим і образливим принципом: “Моя хата скраю...”. Та ми й самі від себе такого не очікували! Народ втомився чекати, коли нам усміхнеться доля, і вирішив, що час самим запанувати у своїй сторонці.

Але, на жаль, останні події показали, що ще далеко не всі готові душу й тіло покласти за нашу свободу, і не усі браття-українці козацького роду. Майдан ще раз оголив колосальну (а може, і ключову!) проблему України — ментальні відмінності між Сходом і Заходом. Якщо Західна і Цент­ральна Україна сповідують європейські цінності і готові за них боротися, то Схід і Південь у своїй більшості глибоко застрягли у радянській свідомості, суть якої — підкорятись системі. Хоча і там почали з’являтися острівці свободи. Якщо Донецьк, Луганськ чи Харків збирають кількатисячні мітинги на підтримку євроінтеграції, то це вже великий здобуток. Це означає, що процес ломки стереотипів пішов, люди потрохи прокидаються від пострадянської сплячки. Формально ми маємо одну країну, а інформаційно — дві. Бо проблема не в тому, що якась частина країни краща або гірша, мудріша чи дурніша, а в тім, що на Сході та Півдні катастрофічно бракує правдивої, об’єктивної інформації. Вони є заручниками пропагандистської війни. Усі 22 роки незалежної України там інформаційно домінує сусідня держава. Цей простір треба негайно відвойовувати.

На Майдані серед інших першочергових планів є завдання просуватись на Схід і поширювати територію свободи. Газета “Високий Замок” вирішила також вирушити у цей “хресний хід”. У 2014 році (починаючи з січня) ми оголошуємо масштабну передплатну акцію для східняків. Зі свого боку беремося передплатити нашу газету для редакцій місцевих газет, шкіл, бібліотек, вузів, сільських клубів тощо. Звичайно, фінансово нам це буде зробити непросто, але ми шукатимемо такі можливості. Паралельно будемо шукати спонсорів, небайдужих людей, які готові нас підтримати у цій ініціативі. Сподіваємося, такі знайдуться і відгукнуться. Зі свого боку, обіцяємо ознайомити з ними на сторінках “ВЗ” усіх читачів нашої газети. Водночас закликаємо усіх наших вірних читачів долучитися до нашої акції. Якщо на теренах Східної України, в Криму та навіть в центральних областях (де також бракує об’єктивних україномовних видань) живуть ваші родичі, друзі чи просто знайомі, передплатіть їм примірник “Високого Замку”. Нехай це буде хоч якась альтернатива тому потоку інформаційної зливи, в якій вони просто захлинаються. Багато хто зі східняків (серед яких, до речі, одиниці бували в країнах Західної Європи) після відвідин Львова повертаються до себе іншими людьми. Але, на жаль, не всі мають можливість і нагоду приїхати до Львова, Франківська, Ужгорода, Тернополя чи Чернівців, але через газету зможуть отримати бодай частинку тієї атмосфери, яка тут панує, відчути дух Західної України, зблизитись з нами...

Принагідно хочу подякувати усім нашим передплатникам. Тим, хто нас не зраджує вже багато років, і тим, хто цього року вперше передплатив “Високий Замок”. Тішуся, що кожного року ми отримуємо нових прихильників, нових друзів-читачів. Як ми і обіцяли, кожен передплатник “Високого Замку” (який оформив передплату мінімум на півроку) отримає від редакції подарунок — збірник рецептів здорової та корисної їжі.

Творчий колектив “Високого Замку” від усієї душі вітає своїх читачів з Новорічно-Різдвяними святами і бажає спов­нення надій на гідне життя у заможній та справедливій країні!

Схожі новини