Передплата 2024 «Добра кухня»

У владі дали задній хід? Аби не наврочити...

Із великої хмари у понеділок пішов малий дощ

Анонсовані напередодні сесії “синіх” обласних рад, що мали начебто звернутися до президента з проханням ввести надзвичайний стан, обмежилися значно м’якшими заявами. (Крім кримського парламенту, який таки вимагав від Віктора Януковича НС, — але в депутатів сонячного півострова особливий “діагноз”). Донецька облрада обмежилася вимогами відновити “конституційний порядок”, Луганська запропонувала провести “всеукраїнський з’їзд депутатів усіх рівнів”. Одеська міськрада два рази не набирала голосів за звернення з вимогою “вжити заходів щодо недопущення дестабілізації політичної обстановки в країні”... Коливання місцевих депутатів пояснюються відсутністю єдності серед “начальників” Партії регіонів. Зрештою, хтось же організував у Донецьку Євромайдан. І ніхто цих кількасот людей не розігнав...

Інна Богословська впевнена, що звірячий напад “Беркута” на мирний Майдан є частиною плану Кремля. План приблизно такий: кров на Майдані провокує обурених людей на ще масовіші протести, Янукович лякається і вводить надзвичайний стан, а це — громадянська війна і, як наслідок, розкол України... Небезпеку такого сценарію прекрасно розуміють великі українські бізнесмени, яких називаємо олігархами. Можливо, їм “по барабану” доля України, але їхня власна доля, доля їхнього бізнесу — у жодному разі. Тому й загальмували контрольовані облради зі зверненнями про надзвичайний стан: подальше загострення ситуації “начальникам” Партії регіонів зовсім ні до чого.

Схоже, плівку вже почали відмотувати назад. Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов знову говорить про Асоціацію з ЄС. Мовляв, зараз поїдемо й підпишемо, і грошей треба не 160, а тільки 3-5 мільярдів (тобто приблизно стільки, скільки ЄС і давав). У телефонній розмові глава Єврокомісії Баррозу і Янукович домовилися, що Брюссель прийме делегацію українського уряду, і що готовий обговорити деталі “імплементації” Угоди... Можливо, це вже буде делегація іншого уряду. Крайнім у владі зроблять Азарова, якого не шкода, місце Миколи Яновича хоче зайняти, здається, Арбузов. Складніше, ніж “Азірова”, “розміняти” главу МВС Захарченка, людину Сім’ї. Але уявити, що опозиція погодиться на Арбузова без відставки Захарченка, після крові на Майдані неможливо...

Лідери опозиції вимагають не лише відставки уряду, а й проведення дострокових виборів парламенту і президента. А якщо влада справді прийме рішення повернутися до підписання Угоди про асоціацію з ЄС? Піти на компроміс і відмовитися від “дострокових” заяв Кличкові, Тягнибоку і Яценюку буде важко. Після розгону нічного Майдану сотні тисяч українців, що вийшли на акції протесту, вимагають більшого, ніж Угода... Але не забуваймо, що підписання Угоди з Євросоюзом поверне українцям перспективу більш-менш демократичних президентських виборів-2015. Тож вищезгаданий компроміс усе-таки можливий.

P.S. «Процеси, які проходять у Партії регіонів, можуть привести до відходу від них частини депутатів і, можливо, формування окремої фракції, яка може дати голоси за відставку уряду, — вважає колишній народний депутат Тарас Стецьків. — Після цього нова парламентська більшість має голосувати за закон, який стосується звільнення Юлії Тимошенко. Третій крок — голосування у вигляді закону за негайне підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Можливо, у форматі саміту ОБСЄ, який 5-6 грудня має пройти у Києві».

Схожі новини