Передплата 2024 «Добра кухня»

«Кривбас», «Арсенал»... Хто наступний на вихід?

У розпал першості української футбольної Прем’єр-ліги один із клубів, київський “Арсенал”, знявся з чемпіонату. Це скандал, такого ще не було!

(Нещодавно припинив своє фінансування криворізький “Кривбас”, але це сталося у міжсезоння, після завершення попереднього чемпіонату і до початку нинішнього). “Гаплик” столичним “канонірам” настав через відсутність коштів на функціонування клубу.

“Так і не знайшлися спонсори і меценати, — повідомив генеральний директор “Арсенала” Віктор Голов­ко. — “Арсенал” так і не дочекався ні від кого допомоги і підтримки у важкий період. Футбольний клуб “Арсенал” починає процедуру банкрутства, команда знімається зі змагань”. “Каноніри” не літали на матч із “Таврією” до Сімферополя і кубковий поєдинок із “Нивою” до Тернополя. Після цього “представники трудового колективу ФК “Арсенал” заявили, що Головко перевищив свої повноваження, і що вони готові зіграти в Києві із запорізьким “Металургом”... Але гроші від цієї заяви в “Арсенала” не з’явилися. Тому, очевидно, у Прем’єр-лізі столиця матиме один клуб — “Динамо”.

Пасаж гендиректора клубу про “спонсорів і меценатів” звучить на перший погляд смішно. Адже футбольний клуб — таке саме підприємство, як і будь-яке інше. Тож клуб має сам заробляти гроші, а якщо не може, значить, банкрутство... Але це “в ідеалі”. А “в реалі” усі українські футбольні клуби — дотаційні, фінансовані саме “спонсорами і меценатами”. В Англії чи Іспанії, до прикладу, футбольні клуби заробляють на квитках на матчі, на продажу клубної символіки тощо. Але в наших реаліях це не працює. Ну хто в нас заплатить за квиток на футбольний матч чемпіонату України 30-40-50 євро? Навіть 30 гривень людям важко заплатити... Хто купить клубну футболку за 100-120 євро? Одиниці. Наші футбольні клуби заробляють хіба що на продажу прав на телетрансляції (і деякі — на вдалих купівлях-продажах гравців), але цього недостатньо... Коли є багата людина, що готова фінансувати клуб зі своєї кишені, — клуб існує (наскільки “жирно” — залежить від можливостей конкретного “спонсора і мецената”). А закінчилися у президента клубу гроші, або він раптом охолонув до своєї футбольної “іграшки” — і все. До побачення...

До “Арсенала” зник із футбольної мапи України “Кривбас”. Київська “Оболонь”, що колись виступала у Прем’єр-лізі, зараз грає у другій. Набагато менші витрати... За чутками, має певні фінансові проблеми луцька “Волинь”. Загалом, у футбольних кулуарах кажуть, що тільки чотири-п’ять, максимум шість клубів української Прем’єр-ліги (саме вони зараз у лідерах) мають стабільне фінансування. А решта у “підвішеному” стані, який появи “раптових” фінансових проблем аж ніяк не виключає... У Федерації футболу України вже говорять про можливе скорочення Прем’єр-ліги з 16 до 14, або навіть до 12 команд.

Таке скорочення може мати несподівані наслідки — спортивно-політичні. Російський “Газпром” давно носиться з ідеєю так званого об’єднаного чемпіонату, в якому б виступали найкращі клуби Росії і України. І гроші на такий чемпіонат у “Газпромі” начебто готові дати. Щоправда, УЄФА наразі не погоджується, але це питання російські “газовики” обіцяють “залатвити”... Перманентні фінансові проблеми в українській Прем’єр-лізі змушують деякі вітчизняні клуби дивитися на газпромівську ідею як на цілком прийнятну. “Якщо так триватиме і далі, то підтвердиться, звичайно, ідея об’єднаного чемпіонату з Росією, — заявив, коментуючи банкрутство “Арсенала”, головний тренер донецького “Шахтаря” Мірча Луческу. — Одна з найбільших країн в Європі матиме в чемпіонаті 12 команд? Це нонсенс! Не думаю, що в такій потужній і багатій державі, як Україна... немає людей, які можуть утримувати команду вищої ліги на професійному рівні... Сподіваюся, такі люди знайдуться. Якщо ж ні, тоді, звичайно, залишається тільки спільний чемпіонат з Росією”. За своєю ініціативою Луческу хіба що про погане суддівство говорить. На інші теми — тільки після попередніх консультацій з клубним начальством...

Схожі новини