Передплата 2024 «Добра кухня»

А шкода, що «стик» – не на «Арені Львів»...

Аби потрапити наступного літа на грандіозне спортивне свято, чемпіонат світу в Бразилії, національній футбольній збірній України залишилося зробити два кроки. Оскільки “синьо-жовті” фінішували у своїй відбірній групі другими (після Англії), то мусять ще зіграти два стикових матчі.

Саме ці поєдинки вирішать, хто поїде на Мундіаль-2014 — українці чи їхні суперники. З ким саме зіграють пі­допічні Михайла Фоменка, стане відомо у понеділок, 21 жовтня, під час жеребкування у швейцарському Цюріху. Серед наших можливих суперників — збірні Ісландії, Румунії, Франції і Швеції. Коли саме відбудуться стикові матчі, також уже знаємо — 15 і 19 листопада. Один із двох поєдинків збірна України зіграє на виїзді, інший — вдома. У якому саме українському місті? Наразі не відомо.

Футболісти національної збірної неодноразово відзначали: їм дуже подобається грати у Львові, де вболівальники гаряче підтримують “синьо-жовтих”. Місто Лева — фартове для нашої збірної. Лише один матч (товариський проти Чехії) українці зіграли у Львові внічию, усі решта поєдинків виграли... На жаль, “Арена Львів” у “тендері” на право прийняти стиковий матч “синьо-жовтих” участі не бере. Під час матчу Україна — Сан-Марино на “Арені Львів” ФАРЕ, організація-партнер ФІФА, зафіксувала на трибунах прояви расизму і сумнівну символіку. Хоч цих проявів і символіки було обмаль (буквально кілька ідіотів), ФІФА застосувало проти України жорсткі санкції. Зокрема, на “Арені Львів” матчі національної збірної заборонили проводити до кінця відбірного циклу на Мундіаль-2018. На щастя, після апеляції України дію санкцій призупинили (тому матч Україна — Польща у Харкові відбувся з глядачами), — але покарання не скасували. Повністю апеляцію України дисциплінарні інстанції ФІФА розглянуть 10 листопада. За словами віце-президента УЄФА, почесного президента Федерації футболу України Григорія Суркіса, досі існує певна загроза, що домашній стиковий матч “синьо-жовтим” доведеться зіграти без уболівальників. Будемо вірити, до цього не дійде... Зрозуміло, за таких умов говорити про стиковий матч на “Арені Львів” не доводиться.

Де ж тоді грати той “стик”? Стадіони європейського рівня є також у Києві, Донецьку, Одесі, Дніпропетровську і Харкові. “Дніпро Арена” відпадає, якість поля там не витримує жодної критики. Під час недавнього матчу “Дніпро”-“Фіорентина” пішов дощ, і футболісти борсалися у болоті... Стадіони в Одесі й Харкові вміщують набагато менше глядачів, ніж “Донбас Арена” і столичний “Олімпійський”. Виходить, найкращі шанси прийняти матч плей-оф збірної України мають арени еліт-класу в Донецьку та Києві.

На мою думку, треба грати у Києві. По-перше, до розташованої у центрі України столиці можуть легко добратися вболівальники з інших регіонів країни. По-друге, на “Олімпійському” на майже 20 тисяч більше глядацьких місць, ніж на “Донбас Арені”. Інтерес до стикового матчу збірної України величезний, тож різниця у місткості стадіону має суттєве значення. Ну й нарешті, “Донбас Арена” (хоч це справді класний стадіон) — нефартова для національної збірної. “Синьо-жовті” на донецькій “літаючій тарілці” ще жодного разу не вигравали. Нефартовість “Донбас Арени” підтвердив і стиковий матч 2009 року проти Греції (ми програли 0:1 і не поїхали на Мундіаль у ПАР), і минулорічні матчі Євро-2012 проти Франції і Англії. Знову дві поразки... Зняти “закляття” “Донбас Арени” збірна могла б у поєдинку з відверто слабким суперником типу Сан-Марино. А тут не до експериментів, мусимо вигравати... Тому Київ.

Схожі новини