Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Покажемо ФІФА»... Що – свою дурість?

Окрім чисто спортивного, п’ятничний футбольний матч Україна-Польща у Харкові матиме ще й “фаєрно-символьний” аспект

Жорстке рішення дисциплінарних інстанцій ФІФА, які наклали на футбольну Україну після львівського матчу проти Сан-Марино суворі санкції, шокувало мільйони віт­чизняних уболівальників. Після апеляції ФФУ дію частини санкцій призупинили, і матч у Харкові відбудеться, на щастя, з глядачами. Але “призупинили” — не означає “скасували”. Невдовзі ФІФА розглядатиме апеляцію України в повному обсязі. Серед санкцій ФІФА, нагадаємо, дискваліфікація “Арени Львів” на п’ять років... Без сумніву, майбутнє рішення ФІФА щодо української апеляції значною мірою залежатиме від того, в якій обстановці відбудеться харківський матч Україна-Польща. Якщо і там будуть порушення...

У першій столиці до організації матчу підійшли відповідально. Після того, як на “Арені Львів” обпеклися молоком, на харківському “Металісті” дують на воду... На матчі Україна-Польща працюватимуть дві тисячі правоохоронців. Голова Харківської ОДА Михайло Добкін пообіцяв суворий контроль уболівальників на вході, аж до персонального обшуку. У Європі, каже Добкін, таких заходів у разі потреби на футбольних матчах також вживають... Футбольний клуб “Металіст” звернувся до всіх уболівальників збірної України, які планують відвідати матч, з проханням “не проносити на стадіон заборонені предмети”. Клуб нагадав, що “дозволені тільки шарфи, прапори, банери національних кольорів із зображенням символіки України, затвердженої Конституцією”.

Такий жорсткий контроль, будемо сподіватися, допоможе виявити хуліганів, які хочуть пронести на трибуни “Металіста” фаєри. Натомість щодо символіки, то тут треба більше сподіватися на свідомість уболівальників. Як не перевіряй на вході, а прапор завжди можна пронести, обмотавши ним тулуб. Ну не будуть же у Харкові всіх роздягати... Деякі харківські фанати вже заявили, що готують до матчу Україна-Польща червоно-чорні прапори. “Вважаємо, це пат­ріотична символіка, і в такий спосіб покажемо ФІФА, що українські фанати не мають наміру відступати від своїх ідей”, — цитували напередодні ЗМІ “представника харківського фан-руху Володимира”.

Наполегливість таких фанатів гідна набагато кращого застосування. “Ну от навіщо зайвий раз давати привід накладати всілякі санкції?! — слушно обурювався народ на інтернет-форумі. — Кому і що доведуть ці люди? Патріотична символіка для всіх — синьо-жовтий прапор!”. А ось іще думка: “Я, звичайно, був у шоку від маразму ФАРЕ, і досі не розумію, як можна вносити деякі символи у розряд заборонених. Але так само відстоюю думку про те, що нефутбольній символіці на стадіоні не місце!”. І справді, ну невже доля україн­ської національної збірної і “Арени Львів” варті того, аби “показати ФІФА” свою затяту впертість? Впевнений, що футбол цим “фан-рухам” до одного місця... Може, їх узагалі не варто пускати на трибуни?

Схожі новини