Передплата 2024 «Добра кухня»

«Проамериканський» Рогозін

Російський ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР Дмитро Рогозін налякав співвітчизників сенсаційною заявою. “США з допомогою своєї високоточної зброї... можуть за шість годин знищити 80-90% нашого ядерного потенціалу. Того, що в нас після цієї атаки залишиться, забракне, аби наше керівництво зважилося на атаку-відповідь”.

Звідки Рогозін узяв цю інформацію? За його словами, такого висновку дійшли американські військові. Мовляв, півроку тому Пентагон провів штабні навчання зі симуляцією масованої атаки на “потужну ядерну державу” із використанням сучасної звичайної (тобто не ядерної) зброї. За океаном начебто визначили, що чотирьох тисяч ракет цілком вистачить, аби “знищити головні інфраструктурні об’єкти ворога і позбавити його можливості чинити опір”. І ще одна заява віце-прем’єра, що керує військово-промисловим комплексом РФ: “Якщо йдеться про ряд важливих для оборонної промисловості технологій, то розвинені країни Заходу випереджають нас на десятки років”.

Отакої! Було б зрозуміло, якби такий “пасквіль” дозволив собі якийсь недобитий російський опозиціонер, фінансований підступними західними розвідками... Але Рогозін? Колишній лідер партії “Родина” відомий не критикою путінської влади, а ура-патріотичними заявами. Звідки ж такий песимізм?

Говорячи про величезну технологічну перевагу “розвинених країн Заходу”, Рогозін може готувати ґрунт під нові, ще більші витрати російського бюджету на “оборонку” (Рогозін як глава ВПК — особа зацікавлена). Налякана американською військовою потугою російська громадськість сприйме зростання фінансових вливань у військово-промисловий комплекс як належне. “Країна у небезпеці”, тож на оборону шкодувати гроші не треба...

Можливо, теж, що Рогозін цілком тверезо оцінює ситуацію. Вона йому не до вподоби, “накипіло”, ось і вирішив “різати правду-матку”... Кілька років тому Володимир Путін пообіцяв: до 2020 року Росія витратить на переозброєння армії 600 мільярдів доларів. Сума астрономічна, але... “Проблема в тому, що навіть російські генерали визнають: вітчизняна зброя часто не лише гірша від західної, а й жахливо дорога, — пише польська “Газета виборча”. — До того ж, як заявляв головний військовий прокурор РФ Сергій Фридинський, кожний п’ятий рубль, призначений на оснащення збройних сил, розкрадається”. 2010 року, наприклад, гроші з бюджету РФ на оборонні потреби були надані повністю. Але при цьому російська армія одержала лише близько половини того, що мало їй надійти... Як пишуть у західних ЗМІ, траплялися випадки, коли величезні оборонні фінансові потоки “затікали” на фірми-одноденки, або ж “прокладки”. Звісно, зі сумними для російської армії наслідками...

Схожі новини