Передплата 2024 «Добрий господар»

Кольорова розмітка на дорогах: було б де малювати!

Від сьогодні в Україні починають діяти нові Правила дорожнього руху. У них чимало цікавих нововведень, про які «ВЗ» уже писав, у тому числі – нові дорожні знаки та нові розмітки. Розмітка на дорогах тепер буде п’яти кольорів: біла, жовта, синя, оранжева і біло-червона.

Додаткова синя розмітка позначатиме місця паркування на проїжджій частині. Оранжева — тимчасове паркування. Червона з білими штрих-пунктирними лініями має бути у місцях, де проїзну частину перетинає доріжка для велосипедистів…

Запитала знайомих, чи вони вже бачили свіжу кольорову розмітку на нашому асфальті? З тих, кого я навмання розпитала про це, — не бачив ніхто. А дехто ще й віджартувався: мовляв, ми й асфальту не бачимо. Стан доріг цієї весни перевершив навіть найбільш песимістичні очікування — тут і старі розмітки часто-густо заледве прозирають серед вибоїн та проваль.

На трасі Золочів-Тернопіль мій колега спостерігав за тим, як ями на дорозі засипали звичайною галькою. Колесо машини потрапляє на таке каміння, й воно одразу летить навсібіч. Ремонт на один день.

Знайома жінка-водій з Києва розповіла про нововведення, яке найбільше дратує водіїв, що їздять вулицею Богатирською в районі Петрівки. Віднедавна там на певній ділянці заборонили розворот на зустрічну смугу — бо цією дорогою з Межигір’я просувається кортеж президента, і віднедавна усі водії змушені робити великий гак, щоб нарешті розвернутися, бо їхати назустріч кортежу тепер зась (саме так розцінили цю заборону водії).

Ще один киянин пригадав історію, пов’язану з розмітками. Якось до нього на вокзалі підійшов паркувальник: оплатіть, мовляв, парковку, ось — синя розмітка, що означає: «парковка платна», а водій дістав книжечку з ПДР — де тут про синю розмітку? Про білу є, про жовту є, а про синю — ані слова… Тепер є і про синю…

Проїжджу частину вулиці Сяйво у Львові, розповіли мені, відремонтували до Євро-2012, але доволі дивно: зробили одну смугу, а на зустрічну забракло можливостей. Але і на відремонтованій половинці вже пішли заглибини. Найгірша дорога, на думку мешканця Левандівки, у його мікрорайоні — це сто метрів перед Левандівським мостом. Там розмітки нема де малювати.

За багатьма показниками нам до Європи ще далеко, і чи не в першу чергу — за дорогами. Там траси рівненькі, з чіткими кольоровими розмітками…

Схожі новини