Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Збірна України – з англійським «акцентом»?

Рішення АНДРІЯ ШЕВЧЕНКА, який відмовився від пропозиції стати головним тренером футбольної збірної України, є виваженим і мудрим.

“Вважаю, що на сьогодні можливість очолити збірну України є для мене дещо поспішним кроком”, — слушно зауважив Шева. Ну справді, футболіст він був прекрасний, але ж тренерського досвіду — жодного! А тут відразу велика відповідальність на рівні національної збірної... Припускаю, свою роль відіграли й сімейні обставини. Дружина Андрія Крістен Пазік, яка нещодавно народила їхню третю дитину, живе у Лондоні. До Києва не рветься. Очоливши збірну, Шева мав би більшу частину часу проводити в Україні, а значить, у розлуці зі сім’єю... Так чи інакше, бути головним тренером “синьо-жовтих” Андрій Шевченко нині не готовий. І добре, що він це усвідомлює.

Коли президент Федерації футболу України Анатолій Коньков оприлюднив ідею запросити в збірну Шевченка, футбольна громадськість була переконана, що Андрій уже в курсі. І що вони вже поговорили, і що попередня згода Шеви є. Але, схоже, Шевченко ні про що не знав! Такий підхід до пошуку наставника національної команди видається щонайменше дивним... Утім, тему “Шева у збірній” вже “проїхали”. Можливо, Андрій набиратиметься тренерського досвіду в лондонському “Челсі”, за який виступав... Нас же цікавить інше — кому довірять збірну України?

В. о. наставника “синьо-жовтих” Олександр Заваров каже, що “готовий очолити національну команду України”. Як на мене, це був би не найгірший варіант. Усе-таки Заваров — дядько з характером, може, і “завів” би наших не безталанних, але якихось безвільних футболістів... Утім, учора в експертних колах з’явилися чутки про кандидатуру тренера-іноземця. Зокрема, директор телеканалу “Футбол” Олександр Денисов повідомив: “Один з основних кандидатів на посаду головного тренера збірної — іноземний тренер. Англієць. Ім’я відоме... Його кандидатуру повинна через декілька днів розглянути/затвердити тренерська рада ФФУ”.

До ідеї довірити національну збірну закордонному фахівцю багато хто в нас ставиться з упередженням. Мовляв, не зрозуміє іноземець наших реалій... Але приклад сусідньої Росії доводить, що тренер-іноземець може бути ефективним. Голландець Гус Хіддінк вивів збірну Росії у півфінал Євро-2008! Співвітчизник Хіддінка, Дік Адвокат, теж показав пристойний результат — на Євро-2012 у Польщі й Україні збірна Росії потрапила. Так, виступ був невдалий, росіяни не вийшли з групи... Але подивіться: після Адвоката керівники російського футболу знову довірили національну збірну іноземцеві — італійцю Фабіо Капелло. І результат є: відбірний цикл до Мундіалю-2014 росіяни розпочали з чотирьох перемог. Одна з яких — над технарями-португальцями, за яких виступає мегазірка Криштіану Роналду.

Найімовірніше, той “англієць” — Гаррі Реднапп. Як на мене, цілком прийнятна кандидатура. Кілька років тому став Тренером року в англійській Прем’єр-лізі. Коли Реднапп прийняв лондонський “Тотенхем”, клуб був на останньому місці в турнірній таблиці. За півтора року Реднапп вивів “Тотенхем” нагору, клуб грав у Лізі чемпіонів... Зрештою, може бути і Заваров, і Реднапп. Аби тільки чим швидше призначили! Бо як грає збірна України без головного тренера, ми вже бачили — у ганебних матчах із Молдовою і Чорногорією...

Схожі новини