Передплата 2024 ВЗ

Земля «народилася» лише за кілька мільйонів років?

Саме стільки часу, стверджують учені, пішло на формування нашої планети. А воду на неї, кажуть, занесли зовсім не комети з астероїдами…

"Шанси на існування у Всесвіті планет, придатних для життя, набагато вищі, ніж ми вважали раніше". Бо на багатьох планетах може бути вода... Колаж NASA.
"Шанси на існування у Всесвіті планет, придатних для життя, набагато вищі, ніж ми вважали раніше". Бо на багатьох планетах може бути вода... Колаж NASA.

Згідно з дотеперішніми уявленнями науковців, планета Земля формувалася протягом близько 100 мільйонів років. Також припускали, що вода на Землі з’явилася, зокрема, внаслідок зіткнень нашої планети з астероїдами й кометами. Але… Насправді все було не так! Принаймні, у цьому впевнені автори «свіжої» наукової статті в авторитетному виданні Nature.

Cвоїх сенсаційних висновків автори публікації дійшли на основі аналізу ізотопного складу 60 метеоритів та інших космічних тіл.

«Надаємо докази того, що Земля утворилася внаслідок дуже швидкої концентрації дрібних частинок розміром близько міліметра, — розповів один із авторів статті, професор Мартін Біццаро з Університету Копенгаґена (Данія). — За цим механізмом наша планета сформувалася лише за кілька мільйонів років. На базі наших досліджень також можна зробити висновок, що побічним продуктом цього способу утворення Землі стала наявність на ній води».

Як вважають автори статті у Nature, коли планети досягають певного розміру, то починають нагадувати космічний порохотяг: усмоктують своєю силою тяжіння все більше дрібних частинок пилу, які утворюють диск навколо зірки. За цим сценарієм, на формування планети на кшталт Землі достатньо не ста мільйонів, а лише кількох мільйонів років.

«Планета-порохотяг усмоктала не лише пил, а й лід»

«Такий пиловий диск містить також чимало частинок льоду, тож планета-порохотяг усмоктує не лише пил, а й лід, — пояснює аспірант Ісаак Оньєт, що брав участь у дослідженні. — Саме завдяки цьому на Землі, яка формувалася, накопичилася вода. Тож нашій планеті не треба було покладатися на випадкові зіткнення з кометами й астероїдами».

«Цей механізм означає, що шанси на існування у Всесвіті планет, придатних для життя, набагато вищі, ніж ми вважали раніше», — констатує професор Біццаро.

«Нова теорія передбачає: щоразу, коли в космосі утворюється планета, схожа на Землю, на ній буде вода! — стверджує науковець. — Якщо полетимо в іншу зіркову систему, де є планета, що обертається навколо зірки завбільшки із Сонце, то на тій планеті знайдемо воду. Звісно, якщо та планета буде розташована на відповідній відстані від своєї зірки».

На «відповідній» — тобто приблизно на такій відстані, як Земля від Сонця. На Венері, яка ближче до нашої зірки, ніж Земля, надто гаряче для існування життя, а на Марсі, який далі від Сонця, — надто зимно…

Схожі новини