Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До Землі наближається особлива комета: деталі

  • 27.08.2023, 20:30
  • 1 091

Це може бути перша і остання поява цього небесного тіла у цій частині Всесвіту

Фото Live Science
Фото Live Science

Астрономи заявили, що вже у вересні поруч із нашою планетою пролетить комета C/2023 P1, що має незвичайне зелене сяйво навколо ядра. Вперше цей космічний об'єкт помітив японський астроном-аматор Хідео Нісімура.

Науковці зазначили, що видима зоряна величина комети — 8, тобто небесне тіло достатньо добре видно, щоб за ним можна було спостерігати. Коли комета досягне видимою величини від 5 до 3, її можна буде побачити у нічному небі, як звичайну зірку.

C/2023 P1має гіперболічну орбіту, а отже це може бути перша і остання поява цього небесного тіла у нашій частині Всесвіту. Таким чином, ця комета може стати третім відомим міжзоряним об'єктом (після Оумуамуа і комети 2I/Борисов), що був виявлений у нашій найближчій околиці.

За прогнозами вчених, комета максимально наблизиться до Землі 13 вересня 2023 року, а до Сонця — 18 вересня. Знавці ще й досі не можуть встановити подальшу долю комети: чи покине вона Сонячну систему, чи потужні сили сонячної радіації розірвуть її на кілька частин.

Інтерес до комети C/2023 P1 спричинило незвичне зелене сяйво хмари газу і пилу, яке спостерігається навколо її ядра. Такий колір створюють молекули вуглецю, які руйнуються під впливом сонячного світла.

Схожі новини