Передплата 2024 «Добрий господар»

А Коновалець де?

Ключовим елементом громадського простору на честь засновника ОУН Євгена Коновальця є зброярня, яка символізує боротьбу за незалежність

Фото ЛМР
Фото ЛМР

У Львові фінішував архітектурний конкурс на найкращий проєкт громадського простору на честь засновника й першого голови ОУН Євгена Коновальця. Простір постане на площі поруч із корпусом Львівської політехніки, з боку вулиці Бандери.

У Ратуші повідомили, що архітектур­ний конкурс виграла ідея творчого ко­лективу під керівництвом львівського архітектора Дмитра Сорокевича.

У центрі архітектурної композиції, у вигляді подвійної широкої сірої пли­ти — ідея життя провідника національ­но-визвольного руху Євгена Коноваль­ця. «У вогні перетоплюється залізо у сталь. У боротьбі перетворюється на­род у націю». Це цитата Коновальця, яка буде розташована на зброярні, що стане ключовим елементом простору. Внутрішні елементи композиції плану­ють виконати з переплавленого мета­лобрухту — знищеної російської техні­ки.

Громадський простір, який раніше планували як місце з пам’ятником Єв­гену Коновальцю, буде… без такого пам’ятника. «Ми (архітектурна коман­да. — Авт.) думали, що Коновалець не хотів би, аби стояла його персона. Він хотів би, щоб ми продовжували боро­тись. Тож передали його через симво­лічну відкриту форму — зброярню. Мо­жете пройти всередину і відчути, ніби берете зброю і йдете до бою! — пояс­нив керівник команди проєкту-пе­реможця Дмитро Сорокевич. — Пере­бувати в середині меморіалу — це бути між двома стінами зі збройних шаф-пірамід. Вийти можна вузькою стеж­кою, яка є метафорою до єдиного шля­ху в боротьбі за свободу. Перспектива порталу з двох стін-шаф орієнтована на дерево, яке символізує розквіт та жит­тя, вищу мету».

Народний депутат України Олег Синютка написав у своєму Фейсбу­ці, що вистражданий і довговгоанон­сований пам’ятник Євгену Коновальцю — без Коновальця… Так натякнув поса­довцям Львівської міськради на те, що задум мав бути іншим, простір з мону­ментом Євгена Коновальця.

Начальник управління архітек­тури й урбаністики Львівської місь­кради Антон Коломєйцев повідомив під час брифінгу, що на конкурс зага­лом подали 13 робіт із різних україн­ських міст. Найкращу пропозицію журі обрало одноголосно.

Схожі новини