Передплата 2024 ВЗ

У Львові створять молодіжний простір на честь Євгена Коновальця

У Ратуші оголосили архітектурний конкурс, пропозиції збирають до 8 березня

Фото умовне з сайту lpnu.ua
Фото умовне з сайту lpnu.ua

Попри війну та економію бюджету, у Львові таки облаштують громадський молодіжний простір у пам’ять про голову проводу ОУН, командира Січових Стрільців, ідеолога українського націоналізму Євгена Коновальця. Простір буде на площі поруч з Національним університетом «Львівська Політехніка», що збоку вулиці Бандери. На площі будуть тематичні скульптурні елементи присвячені Коновальцю, креативне освітлення та мощення.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Раніше було прийнято рішення про запуск конкурсу на облаштування простору, — каже чиновник. — Збирали пропозиції, формували команди. Сьогодні можемо анонсувати про запуск архітектурного конкурсу. До 8 березня очікуємо на пропозиції від архітекторів».

Чиновник сказав, що на конкурсі очікують не лише архітекторів зі Львова, а й з-за кордону. Разом шукатимуть кращий проєкт площі Коновальця.

Керівник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Антон Коломєйцев додав: «Це буде простір пам’яті Євгена Коновальця. Його планують облаштувати поруч з першим корпусом НУ „Львівська політехніка“, при вулиці Степана Бандери. З огляду урбаністики матимемо, коли вулиця Коновальця починається від простору пам’яті Коновальця. Це має бути новітній підхід до формування таких просторів. Не говоримо про велику монументальну скульптуру, яка буде домінувати, чи коли все залито гранітом. Говоримо про простір, який буде збирати молодь, який буде доступним усій категорії мешканців. Він буде освітлений та правильно вписаний в історичний контекст. Маємо оновлену вулицю Бандери. Але „Львівська Політехніка“ закрита парканом. Паркан планують демонтувати, на цьому місці краще відкриють простір. Громадський простір матиме важливий скульптурний елемент. Для цього збираємо команди архітекторів».

За словами Антона Коломєйцева, простір НУ «Львівська Політехніка» споруджували львівські архітектори давно і неправильно, він закритий. А має бути навпаки. З весни 2024 року простір стане доступним для людей, наповниться новим урбаністичним сенсом. Тут буде нове освітлення, мощення, озеленення.

Схожі новини